Ford weigert dieselmotor dood te verklaren

Toen Dieselgate uitbrak stonden de Lot van Hooijdonkjes en andere GL-gekkies vooraan om de dieselmotor hoogstpersoonlijk met de cilinderkop onder de guillotine te leggen. Echter, diesel blijkt moeilijker te slopen dan Keith Richards.

Of je het leuk vindt of niet, diesel is met name in Europa een zeer belangrijke brandstof. Sterker nog, in sommige segmenten neemt de brandstof van de duivel makkelijk 70-80% van de nieuwverkopen voor zijn rekening. Als autofabrikant ben je daarom goed gek als je niet blijft investeren in betere diesels. 

Mercedes pakte kort geleden flink uit met zijn 2 liter viercilinder, en vandaag is het de beurt aan Ford, dat de zelfontbrander nog eens goed doorlichtte. Overigens is dit nieuwe blok niet uit aluminium opgetrokken, zoals je wellicht zou verwachten, maar gemaakt goed oud degelijk van gietijzer.

Momenteel biedt Ford op onze markt 3 types dieselmotor aan: een 1.5 TDCi en 2.0 TDCi in de personenwagens, en een 2.2 TDCi in de bedrijfswagens. Die laatste motor gaat verdwijnen, en wordt vervangen door een nieuw 2 literblok (1.995 cc). Het heeft de paarse broeken bij Ford behaagd om de Duratorq-naam bij het oud vuil te zetten, want deze dieseltegenhanger van de Ecoboost gaat Ecoblue heten. Anders dan je wellicht zou verwachten schijnt de kleur blauw beter te werken bij milieuvriendelijke dingen dan groen.

De Ecoblue is volgens Ford stiller, heeft meer koppel in het lage toerengebied, en is tot 13% zuiniger dan...ja, dan wat? Dat kan de 2.2 TDCi zijn die er uit gaat, maar ook de huidige 2.0 TDCi in de personenwagens, want na de introductie in de Transits en dergelijke sijpelt het blok door naar de personenwagens, en zal er ook een 1.5 TDCi op Ecoblue-basis verschijnen.

In eerste instantie komt de nieuwe Ecoblue met vermogens van 105-170 pk en een maximumkoppel van 360-405 Nm, zodra de personenwagens aan de beurt zijn praten we over vermogens tot 240 pk, niet geheel toevallig evenveel als Volkswagen momenteel in zijn Passat 2.0 bi-TDI stopt. De huidige generatie tweeliter schopt het tot 210 pk, in de S-Max en Mondeo.

De Euro VI-motoren moeten minder CO2 uitstoten, maar belangrijker nog: de NOx-uitstoot is gereduceerd. Toen Ford aan de ontwikkeling van het blok begon had het publiek nog nooit van NOx gehoord, maar sinds dieselgate is een lagere NOx-uitstoot een troef die absoluut in je persbericht MOET staan.

Hieronder een spec sheet (pdf) van de motor met alle essentiële informatie. Wie zich wil onderdompelen in gespiegelde inlaatspruitstukken en low-inertia turboladers brengt hier een kort bezoek.