In Memoriam: de plug-in hybride

Na een veel te kort en ergerlijk pijnloos ziekbed, na een laffe strijd maar ook na een bewonderenswaardige opleving eind vorig jaar, verklaren wij - zij het wat vroeg - de (plug-in) hybride alvast dood.

Het CBS kwam met cijfers over de verkoop van elektrische voertuigen en (plug-in) hybrides in 2015. Bij het krieken van 2016 reden dubbel zoveel plug-in hybrides rond als een jaar eerder. In 2015 werden dik zestigduizend elektrische auto's verkocht. In totaal rijden er nu 211 duizend elektrische auto's op 's Heeren wegen. Lijkt veel, maar is niet meer dan één op de veertig auto's.

Toch gaat het lekker met de hybrides. Want van alle elektrisch aangedreven auto's rijdt maar vijf procent elektrisch. De rest bestaat uit HEV's (gewone hybrides) en PHEV's (plug-in hybrides, u weet wel, met zo'n stekkertje aan de laadpaal dat er zo geinig kan worden uitgetrokken door jochies van een jaar of elf). Gelet op de groei van de elektrische verkopen en het feit dat de overgrote meerderheid van het accu-wagenpark uit (P)HEV's bestaat, lijkt het allemaal prima te gaan.

Quod non. Mitsubishi moet snel op zoek gaan naar een nieuwe kaskraker, want de Outlander PHEV zal binnen enkele jaren sterven. In 2019 gaat een nieuw bijtellingstarief in. Enthousiastelingen van het spelletje Genocide met Benzine die dan nog een auto met verbrandingsmotor kopen, betalen 22 procent bijtelling. Of u nu een accu heeft of niet, met een verbrandingsmotor bent u af en mag u aftikken.

Dat betekent dat ook hybrides eraan gaan. Want niemand reed ze om een andere kwaliteit dan de vriendelijkheid voor de portemonnee. Met uitzondering uiteraard van de supersportwagens die je ook van accu's en benzine kunt vouwen. Dus helaas, over drie jaar is het einde oefening voor de hybride. Geen bloemen of kaartjes, we hebben het liefste geld want dat is zo verschrikkelijk voor het milieu.