Lando Norris pakt pole in Austin, Verstappen start vanaf P2

Lando Norris zal de Grand Prix van de Verenigde Staten vanaf pole position beginnen. Titelrivaal en sprintwinnaar Max Verstappen zal direct naast hem starten.

Lando Norris veroverde pole position in Austin

De man die eerder op de dag nog de winst in de sprintrace uit zijn handen zag glippen, wist pole position te veroveren voor de hoofdrace op zondag. Dankzij een erg sterke ronde en een flinke dosis geluk heeft Lando Norris pole position in handen voor de Grand Prix van de Verenigde Staten.

De grootste schok in de eerste fase van de kwalificatie kwam vanuit het kamp van Mercedes. Lewis Hamilton, die een dag eerder nog beweerde dat hij voor pole position kon vechten, kwam niet uit de eliminiatiezone. Doordat hij ook nog eens over de baangrenzen heenging, moest hij het doen met een negentiende plek. Dankzij een gridstraf van Liam Lawson wordt dat morgen omgezet in een zeventiende startplek. Ook de Williams-coureurs, die een dag eerder nog een prima resultaat neerzetten, vielen nu al uit in Q1.

Aan de andere kant van die vergelijking bevond zich Pierre Gasly. De Fransman verraste vriend en vijand door in Q3 terecht te komen. Met een krappe voorsprong voor Norris na de eerste run in Q3 beloofde het een spannende strijd voor pole position te worden.

Maar zo ver kwam het niet. Terwijl Max Verstappen bezig was met een bijzonder snelle ronde, belandde de Mercedes van George Russell in de muur waarmee de kwalificatie vervroegd ten einde kwam.

Uitslag kwalificatie GP Verenigde Staten

Positie Coureur Team
1 Lando Norris McLaren
2 Max Verstappen Red Bull
3 Carlos Sainz Ferrari
4 Charles Leclerc Ferrari
5 Oscar Piastri McLaren
6 George Russell Mercedes
7 Pierre Gasly Alpine
8 Fernando Alonso Aston Martin
9 Kevin Magnussen Haas
10 Sergio Perez Red Bull
11 Yuki Tsunoda RB
12 Nico Hulkenberg Haas
13 Esteban Ocon Alpine
14 Lance Stroll Aston Martin
15 Liam Lawson RB
16 Alexander Albon Williams
17 Franco Colapinto Williams
18 Valtteri Bottas Sauber
19 Lewis Hamilton Mercedes
20 Zhou Guanyu Sauber