In Nederland rijden inmiddels 86.000 auto's met een stekker, het veel grotere Duitsland haalt dat niet eens. In 2015 werden bij onze oosterburen 12.500 stekkerauto's verkocht (een record), en deze grafiek toont het aantal elektrische auto's in Duitsland. Om een understatement te maken: dat is niet heel overtuigend, in een land waar per jaar 2 miljoen nieuwe auto's worden weggezet.
Daarom heeft de Duitse regering een potje geld ter waarde van €1,2 miljard aangesproken, waarvan de helft is bedoeld om kopers van een EV met maximaal 5.000 euro te subsidiëren, kopers van een hybride krijgen max. 3 mille toegestopt.
Elon Musk en Angela Merkel zullen nooit grote vriendjes worden, gokken we zo. Terwijl Melanie Schultz en haar Noorse equivalent bij Elon onder de speed dial zitten, zijn de banden met Merkel en haar verkeersminister Dobrindt wat minder innig. De Duitse regering heeft een cap van 60.000 euro op de maatregelen gezet, onder het motto: 'wie zo'n bedrag kan betalen voor een auto heeft geen steun nodig'. Zit wat in, maar als je een volledig elektrische Model S of X wilt hoef je in Duitsland niet op steun van de regering te rekenen, terwijl je met de koop van een FraudLander PHEV wel gewoon flappen opstrijkt. Met een Cayenne S e-Hybrid krijg je evenmin iets, maar da's een ander verhaal.
Wat de regering verder slim doet: het laat fabrikanten meebetalen aan de steun. Automakers worden geacht de helft van het subsidiebedrag zelf op te hoesten. Doen ze dat niet, dan gaat de deal niet door. Daimler, VW, en BMW hebben al toegezegd mee te doen.
Het steunpakket gaat komende maand in, en loopt door tot ongeveer 2019. Heel misschien kunnen een aantal Model 3's dus nog een graantje meepikken.
Op zich is het wel slim wat de Duitsers doen. Je kijkt eerst rustig de kat uit de boom, kiest je moment, en gaat dan handelen. De autofabrikanten deden het - toen Toyota druk bezig was Priussen te maken en Lexus bijna overal een accupakket inlegde hielden Duitse fabrikanten het bij diesel, terwijl een aantal technici op de achtergrond rustig experimenteerden met elektrificering. Toen ze de tijd eenmaal rijp achtten werden de enorme R&D-budgetten tegen het onder stroom zetten van de auto's aangegooid, en hoppa - ineens heeft bijna elke Porsche een stekker en volgen VW's en Audi's in rap tempo.
De Duitse regering doet het nu ook: terwijl we in Nederland met waanzinnige steunmaatregelen 6 miljard euro door het putje lieten lopen pakt de Duitse regering het anders aan, en laat de fabrikanten nog meebetalen ook. De vraag is echter hoe veel effect een kleine aankooppremie gaat leveren. In Nederland profiteer je er in ieder geval elke maand als zakelijk rijder van je elektro-auto, in Duitsland is er na aankoop geen incentive de auto te houden.
Of dit alleen bovendien genoeg is om de ambitie van de regering in 2020 één miljoen e-voertuigen op de weg te hebben te verwezenlijken is nog maar de vraag. Maar gelukkig voor de voorstanders worden geëlektrificeerde auto's met de jaren een steeds reëler alternatief voor conventionele auto's. Een bijkomend voordeel voor stekkerrijders is dat de Duitse laadinfrastructuur met zo'n 15.000 palen wordt uitgebreid, waarvan 5.000 snelladers.
Ook Duitsland, wier auto-industrie minder dan 10 jaar geleden nog in koor laatdunkend over Müsli-Autos sprak, moet aan de elektrificering geloven. Zo is de nieuwe realiteit.