Jeremy Clarkson kan beter in Nederland gaan wonen

In zijn jongste column concludeert Clarkson de facto dat er geen plek voor mooie auto's in Groot-Brittannië is. En zegt hij iets over de Ferrari 488.

Vragen waarom een mens in godsnaam een Ferrari 488 zou willen hebben, is als vragen of impotentie ook buiten het bed opvalt. De 488 is zo achterlijk mooi dat je er stukjes van wilt opeten, of er op zijn minst thee van wilt trekken om die in hectoliters weg te tikken. Bovendien bevestigt Clarkson himself dat de auto qua auto 'perfect' is. Er is geen excuus om geen 488 te willen. 

Maar het leven kan er wel zwaar door worden. Volgens JC is het een verschrikking om erin te rijden. Dat is niet de schuld van de feilloze machine, maar van andere weggebruikers. Volgens Clarkson is het een exclusief Britse zonde om auto's die succes uitdrukken, te trakteren op ongebreidelde haat. Niet alleen communisten, fietsers en andere GroenLinksers, nee, zowat iedere Brit spuugt op een beest als de Ferrari. Soms zelfs erin. "And it means that for every minute of enjoyment you get from your Ferrari, you have to endure 10 minutes of abuse and hate."

Als alleen de Britten zich bezondigen aan succeshaat, impliceert Clarkson dat het in Nederland anders is. En van een man die zelf claimt sinds de jaren zeventig niet meer fout te hebben gezeten, mag het ons niet verbazen dat hij inderdaad gelijk heeft. Nederlanders haten zichzelf het meest, castreren zichzelf eindeloos door hun bitter calvinistische burgermansmoraal te pas en te onpas aan te halen. Maar laat ons uit eigen ervaring zeggen: jullie zijn top.

Elke keer als wij geheel onverdiend met een enorme, krachtige of gestoorde bolide onder onze kont rondrijden, zijn de blikken bijna altijd bewonderend en zijn de oren gespitst. Van fietsers die bij een kruispunt onnodig wachten om alleen maar het optrekken van een Bentley Continental GT Speed te horen, tot wildvreemden die op een parkeerplaats vragen of ze de Jaguar F-type R even visueel mogen betasten. Zelden tot nooit een wanklank. 

Helaas met uitzondering van de chiquere maar net niet poepchique wijken van Amsterdam (hint: bakfiets, dikvoormekaarzitplasouder) en Porsche-rijders. Nederlanders houden van supercars, maar haten wel Porsches. Geen idee waarom. Want als je de pest hebt aan bankiers en engerds met een hoog Harry Mens-gehalte, moet je toch weten dat de 911 meer van die types over de kling heeft gejaagd dan de beurscrashes van '87 en '08 bij elkaar.

Enfin. Met een Ferrari 488 door Nederland rijden moet wel leiden tot een onthaal zoals alleen de Geallieerden dat tegen het einde van de oorlog hebben meegemaakt. In Nederland houden we wel van mooie auto's namelijk.