Hartverscheurende taferelen in de Bredase wijk Wisselaar gistermiddag. Een 3-jarig spelend kind werd omstreeks 15:50 uur gegrepen door een zwarte Renault Mégane Estate, met achter het stuur een 18-jarige jongen die nog maar net zijn rijbewijs had. Nadat de peuter tientallen meters werd meegesleurd ging de dader er vandoor, maar hij kwam later tot inkeer en meldde zich vannacht bij de politie. Voor het jongetje kwam de hulp te laat, hij overleed kort na het ongeval.
De dader wordt momenteel verhoord, en zijn auto is in beslag genomen. Ook is bij hem bloed afgenomen om vast te stellen of er alcohol of verdovende middelen in het spel waren. Nader onderzoek op locatie en zijn verhoor moeten uitwijzen met welke snelheid is gereden en of er mogelijk sprake is van andere afleidende factoren, zoals bijvoorbeeld smartphonegebruik.
Ook wordt in beeld gebracht wat precies gebeurd is, met andere woorden: kwam het kind plotseling tussen geparkeerde auto's vandaan, of was hij al op straat aan het spelen. Pas als alle factoren goed in beeld zijn gebracht kan een rechter een helder oordeel vellen. Een oordeel dat zwaarder uitvalt wanneer iemand onder invloed met hoge snelheid heeft gereden, dan wanneer een nuchter persoon verrast wordt door een plotseling opdoemend kind en in paniek vlucht. Dat laatste is een scenario dat door de advocaat van de dader momenteel geschetst wordt.
De wet is helder als het om vluchtmisdrijven gaat: meld je je binnen 12 uur van het voorval vrijwillig, en vanuit eigen motivatie (dus niet wanneer de politie al voor de deur staat en je op zoek bent naar strafvermindering), dan heb je de jure geen vluchtmisdrijf gepleegd. Dit is een voorziening in de Wegenverkeerswet die vroeger zelfs op 24 uur vastgesteld was, en die nog regelmatig misbruikt wordt door drankrijders die zich pas na het uitslapen van de roes melden.
De dader van gisteren heeft zich ruimschoots binnen deze termijn gemeld, aangezien de politie gisteravond om 22:45 melding maakte van zijn aanhouding. Nu moet nog vastgesteld worden of er met de klopjacht op hem wel redelijkerwijs van een interne motivatie gesproken kan worden.
De doodrijder in Breda is wss juridisch geen doorrijder. Bleef binnen de twaalf uur. Ligt nog ff aan externe dwang #Breda
— Chris Klomp (@chrisklomp) April 27, 2016
Dat de ouders van de 3-jarige Nasim hun zoon er niet mee terugkrijgen is helder, maar het juridische traject wordt momenteel ingezet. Voor de dader relevante wetsartikelen zijn onderstaande:
1. Artikel 7.1 van de Wegenverkeerswet:
Het is degene die bij een verkeersongeval is betrokken of door wiens gedraging een verkeersongeval is veroorzaakt, verboden de plaats van het ongeval te verlaten indien:
a. bij dat ongeval, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander is gedood dan wel letsel of schade aan een ander is toegebracht;
b. daardoor, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander aan wie bij dat ongeval letsel is toegebracht, in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.
2. Artikel 184 WVW:
Bij overtreding van artikel 7, eerste lid, aanhef en onderdeel a, is strafvervolging tegen de in dat artikel bedoelde overtreder uitgesloten, indien deze binnen twaalf uren na het verkeersongeval en voordat hij als verdachte is aangehouden of verhoord, vrijwillig van het ongeval kennis geeft aan een van de in artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering bedoelde personen en daarbij zijn identiteit en, voor zover hij een motorrijtuig bestuurde, tevens de identiteit van dat motorrijtuig bekend maakt.
Tot slot, voor zover dit op een dader van toepassing is:
3. Wetboek van Strafrecht, Artikel 450:
Hij die, getuige van het ogenblikkelijk levensgevaar waarin een ander verkeert, nalaat deze die hulp te verlenen of te verschaffen die hij hem, zonder gevaar voor zichzelf of anderen redelijkerwijs te kunnen duchten, verlenen of verschaffen kan, wordt, indien de dood van de hulpbehoevende volgt, gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.