Volgens het rapport vindt maar liefst 96 procent van de hoge omes in de autowereld dat diversiteit en meer vrouwen aan de top belangrijk is voor een succesvolle toekomst in een autowereld die door EV's enorm verandert. De enquête onder het hogere en hoogste kader in twintig landen, vond voorts dat 56 procent van hen de talenten van vrouwen onderbenut vindt. Maar slechts twaalf procent oordeelt dat hun organisatie goed is in het aantrekken van vrouwen en/of zei te verwachten dat er significant meer vrouwelijke collega's zijn binnen vijf jaar.
Het probleem is dus niet dat vrouwen ondergewaardeerd worden. (Integendeel, vrouwen stuwen de winst.) Het probleem is dat ze moeilijk aan te trekken zijn en het is duivels lastig om ze volledig te ontplooien. Hoe kan dat nu? Op dat eerste hebben wij geen antwoord, dat zal er misschien mee te maken hebben dat de autowereld de naam heeft sowieso een mannenbolwerk te zijn. Over het tweede hebben we wel een paar gedachten.
Hoe kom je anno 2016 hogerop in een bedrijf en benut je al je talenten? Juist ja, door een mentor, iemand die al gearriveerd is en jou onder zijn of haar hoede neemt en verder leidt. Omdat er relatief veel mannen in de autoindustrie werken, is die mentor vaak een man. De relatie tussen mentor en discipel gaat ook buiten werktijden door. Het is best mogelijk dat je om acht uur 's avonds - als de echt harde werkers nog aan hun bureau zitten, uiteraard op een dieet van water, peuken en rijstwafels - een berichtje van de mentor ontvangt met de uitnodiging om rond tienen nog even bij Chéz Poepchic de dag door te nemen. Informeel, buitenwerks, maar belangrijk.
Als je een man bent, althans. Niet dat meneer de mentor geen vrouw wil helpen en uitnodigen, maar dat is riskant. Hij bedenkt zich wel twee keer voor hij dat doet. Want ondanks al dat gejammer over achterstelling door de verschrikkelijke man, is er ook de verschrikkelijke vrouwenbeweging. Feminisme 4.0, zo u wilt. Een laat appje van je baas of je even wat wilt komen drinken. U voelt 'm hè? Dit is zó gemakkelijk te framen als (seksuele) intimidatie, dat de mentor dit risico liever laat liggen. Dan maar alleen met mannen werken. En dít is één van de redenen waarom vrouwen moeilijk hogerop komen.
Wie de cultuur in de autoindustrie wil veranderen, moet ook deze overspannen cultuur doorbreken. En dat geldt voor meer economische sectoren.