Te gek: zelfrijdende auto's gaan einde maken aan stoplichten

Je kunt qua emissies beter met driehonderd kilometer per uur over de Duitse snelweg jagen, dan door het centrum van een Nederlandse stad horten en stoten. Stoplichten - met de nadruk op 'STOP, Raus, ihre Papiere bitte!' - zijn de schuldigen

*Cue the Enigma Variations* Aan dit onrecht komt een einde. En wel door door de zelfrijdende auto die vliegverkeer gaat imiteren. Dat wordt althans beweerd in dit interessante verhaal. Het punt is dat verkeerslichten natuurlijk een noodzakelijk kwaad zijn, maar alleen als auto's worden beschouwd als de ingrediënten van een verkeersstroom. Anders gezegd, als we kunnen focussen op het niveau van individuele auto's kunnen we doorstroming sterk verbeteren.

Een bestuurder rijdt nu een stad binnen, op weg naar zijn bestemming. Een zelfrijdende auto zal veel meer rekening houden met de verkeerssituatie. Die wagens kunnen in de toekomst namelijk onderling informatie uitwisselen. Als die informatie gekoppeld wordt aan een reisschema, is het mogelijk een individuele auto een 'slot' toe te kennen; een toestemming om een bepaalde kruising over te steken bijvoorbeeld. 

Dat werkt op dezelfde manier als in de luchtvaart: elke start- en landingsbaan is per tijdseenheid maar voor één toestel beschikbaar.  Dat betekent dat een kist op een specifiek moment - en alleen dan - aanwezig moet zijn om zijn kunstje uit te voeren. Als we dat kopiëren voor auto's, kan een zelfrijdende auto een slot toebedeeld krijgen om exact op tijdstip x bij een kruising te zijn. Precies op dat moment is er ruimte voor de wagen om door te rijden. Dat betekent dat we niet alleen zonder stoplichten kunnen, maar dat de doorstroom sterk verbetert en de emissies afnemen.

Enige bedenking die wij bij dit fantastische idee hebben, is dat auto's in sommige gevallen eerder bij een kruispunt zullen arriveren dan er een slot vrij is. Dat is prima op te vangen door langzamer te rijden en meer afstand tussen auto's te laten vallen. Maar. Wij herinneren ons vliegreizen waarbij we stilstonden in New York (terwijl daar alle ruimte van de wereld was), omdat er op Schiphol rond onze aankomsttijd een opstopping werd voorspeld. Dat moeten we nog wel even uitvogelen als we dit systeem voor auto's overnemen