Als educatief instituut mag je best wat verlangen van je studenten. Het domste dat je kunt doen is het niveau van de examens omlaag trekken, alleen omdat een groot deel van je clientèle liever op de Playstation speelt dan dat het een boek openslaat. Wie volgens deze redenatie handelt zakt snel weg in het kennismoeras, en wordt aan alle kanten ingehaald door het buitenland. Dus wij -en het Franse CBR met ons- zeggen: kieper de zesjescultuur overboord, en introduceer wat nieuw intellectueel elan.
In Nederland lijkt het theorie-examen op de schop te moeten vanwege patronen in de vraagstelling die het mogelijk maken de methode uit je hoofd te leren zonder zelf enig inzicht te hebben in het waarom. Dit geeft tevens bestaansrecht aan bureautjes als AltijdGeslaagd. Of dit in Frankrijk ook het geval was weten we niet, maar dan zijn de stoelpoten er wel flink onder vandaan gezaagd.
Vroeger tikte liefst 70% van de aspirant-autorijders in La Hexagone zijn theorie binnen, nu -met nieuwe vragen waarbij ontwikkeling in connectiviteit, navigatie, en Het Nieuwe Rijden zijn meegenomen- verlaten als gezegd nog maar 16 op de 100 lessers het lokaal met een glimlach. In Nederland hangt het slagingspercentage doorgaans rond de 50%.
Toch is de verantwoordelijkheid niet helemaal op de examinanten af te schuiven, volgens de NOS verliep de invoering van het nieuwe examen 'rommelig', met oefenmateriaal dat pas veel te laat beschikbaar kwam. Daarnaast schijnen de moeilijkste vragen geschrapt te zijn, wat lijkt op het eerder aangehaalde dumbing down.
Maar misschien waren die vragen wel erg zot, we hebben ze zelf niet gezien. Aan de andere kant: we betwijfelen of een wat moeilijkere theorie ook maar iets verandert aan de grote stroom middenbaan-lemmingen op de driebaans tolwegen. Eerlijk gezegd denken we van niet.