Spyker-baas: Elektrische sportauto's zuigen

Lekker sportief rijden doe je niet met een elektromotor, maar met een V8 of V12 en een handbak. Was getekend, Victor Muller.

Sinds de onthulling van de C8 Preliator in Genève is het stil rond luchtkasteelmakelaar Victor Muller. Tot nu, want de Spyker-CEO laat weer van zich horen. Hij vindt het idee van een elektrische sportauto volkomen ruk, zo laat hij weten in een interview. "Elektrische motoren zijn niet erg spannend om mee te rijden."

"Als je de sensatie van een V8 of een V12 weghaalt uit een supercar of sportauto, dan denk ik dat het moeilijk wordt om het te verkopen", zo legt de polderprofeet uit. "We zijn nog niet in staat om het gevoel na te bootsen dat je krijgt als de ESP uitschakelt in een auto met een handgeschakelde versnellingsbak."

Toch ziet onze grote wijze autodromer wel kansen voor elektrische aandrijvingen. SUV's zouden prima op batterijen kunnen rijden. "Als ik een SUV rijd, dan vind ik het geen probleem als de motor stil is. Elektrische aandrijvingen zijn daarom verkoopbaar in dit segment." En hoewel de eerste productieversie van de C8 Preliator de fabriek nog niet heeft verlaten, wil de ambitieuze Muller volgend jaar een elektrische SUV bouwen. Die zal qua uiterlijk sterk leunen op de D12 Peking-to-Paris Concept die we in 2006 zagen. Een heerlijk mesjogge plan voor een bedrijf dat momenteel geen auto's bouwt. Wij geven dit plan dan ook de volle vijf Mullers op onze luchtkastelenschaal.

Victor heeft het ook nog even over de C8 Preliator. Spyker zegt al vijftig orders op zak te hebben, waarvan de helft uit de US of A komt. Volgens Muller groeit de populariteit van de manuele versnellingsbak in de Verenigde Staten. "In vergelijking met andere markten kunnen in de VS maar weinig mensen met een handbak rijden. Dus het is cooler om zelf te schakelen." Wanneer de autobouwer zijn eerste C8 Preliator gaat afleveren, is nog niet duidelijk.