Geautomatiseerd bekeuren is al jaren dé melkkoe voor het CJIB. Of het nou een trajectcontrole of een flitspaal is: een apparaat doet al het werk voor je, en dankzij de digitalisering hoef je niet eens meer een onderknuppel eropuit te sturen om fotorolletjes te vervangen. De gegevens worden je panklaar aangeleverd, en het enige dat je nog hoeft te doen is de bekeurde een villeine trap na te geven door 'administratiekosten' op zijn reeds hufterig dure boete te duwen, en je achteroverleunend in je peperdure designfauteuil de testikels uit de pantalon te lachen.
In 2015 verstuurde het CJIB 8 miljoen verkeersboetes, maar liefst 3,5 miljoen hiervan was afkomstig van één van de 599 incassozuilen die over ons land verspreid staan. Al deze kasten én hun opbrengst zijn in kaart gebracht door de redactie van RTL Nieuws. Een monnikenwerkje, maar het levert wel mooie statsporn op.
De hardst werkende flitspaal van Nederland staat aan de Rotterdamse Maasboulevard. Het strebertje onder de gerobotiseerde CJIB-slaven registreerde maar liefst 70.916 boetes, oftewel elk uur 8 keer een flip. Dit is ruim factor 12 meer dan gemiddeld, en bovendien een schril contrast met de twee palen in het Groningse Zuidhorn, die slechts 211 automobilisten wisten te verschalken. Maar goed, iederee die daar wel eens langs is gereden weet dat het enige excuus voor een boete hieruit is dat je er 's nachts bent langsgereden en totaal onbekend bent in de provincie.
Uit het gepubliceerde kaartje valt nog van alles te destilleren, bijvoorbeeld dat er een disproportionieel groot aantal flitskasten in Zwolle en autohaatstad Nijmegen staat (respectievelijk 10 en 12 stuks), en dat ook de lijn Den Bosch-Tilburg en de omgeving Eindhoven bijzonder goed voorzien is van de haatzuilen. Doe er uw voordeel mee.
De grote interactieve online flitspaalencyclopedie bekijk je HIER.