Een ode aan 10 auto's met side exhausts

In de huidige markt is het lastig om echt op te vallen, dus zijn het de kleine details die het hem doen. Je uitlaat aan de zijkant laten uitsteken bijvoorbeeld. Ziet er niet alleen lekker uit, maar zorgt ook voor een betere brul.

Nu is opvallen onvermijdelijk met de gelimiteerde SLR Stirling Moss door het complete gebrek aan alles dat meer dan 1,3 meter boven de grond uitkomt. De 5,4 liter V8 dumpt zijn uitlaatgassen in de "gewone" SLR net achter de voorwielen via subtiele pijpjes aan de onderzijde van de body. In het bizarre design van de speciale Stirling Moss hebben de CO2-kanonnen een prominentere plek gekregen in het midden  van de body vlak voor de deur.

Hoewel niet alle Cobra's de uitlaat aan de zijkant hadden zitten, past het wel bij het beeld dat de meeste mensen van de iconische muscle car schetsen. Vier pijpen die achter het voorwiel uit de body breken en zich samenvoegen in één dikke pijp die langs de zijkant van de auto loopt om vlak voor het achterwiel zijn diepe donkere lokroep te spuwen.

Het vooroorlogse speeltje van Morgan bleek een hit bij zijn comeback in 2011. De kleine driewieler verkocht na zijn introductie als een gek en dat kwam mede door het heerlijke geroffel dat uit de pijpen klonk. Buizen die in het smalle en lage stuk speelgoed net onder de oksels van de inzittenden doorlopen. Brandwonden zijn een reëel risico als je even niet oplet, maar dat is het allemaal waard in deze unieke auto.

De moderne Viper heeft het zwaar. De verkopen vallen tegen en de productie zal volgend jaar definitief stoppen. Daarmee verdwijnt wederom een model met de uitlaten aan de zijkant, want bij de Viper verdwijnen de gassen vlak voor de achterwielen de open lucht in.

Oké, alle G Klasses hebben de uitlaat in de zij zitten, maar bij de G63 6X6 valt dit het meeste op. Voornamelijk omdat de pijpjes vrijwel op ooghoogte zitten door de ronduit belachelijke afmetingen van dit monster. Ook de uitlaatgassen zijn dus net als de rest van het model in your face.

Een klassieker die zijn plek in de lijst te danken heeft aan het enorme formaat van de buizen en bijbehorende beschermplaten. Het model is al een enorm slagschip en dan loopt de uitlaat ook nog eens over een groot deel van de flank . Een Blackhawk breng je niet naar de garage, die breng je naar een loodgieter.

Een beetje slimme Aero 8-koper heeft op de optielijst een vinkje geplaatst bij de side exhaust. Ze passen niet alleen bijzonder goed bij het eigenzinnige design van de Brit, maar zorgen ook voor een extra lekkere soundtrack van de 4,4 liter BMW V8. In de Aero 8 kan je daar ook topless van genieten, wat een voordeel is ten opzichte van de gesloten AeroMax.

Deze Amerikaan is een jaren 60 concurrent van de Shelby Cobra en dat is ook wel te zien in het design. De compacte coupe heeft dezelfde gespierde schouders over de wielen en presenteert eveneens een vuistdikke buis langs de zijkant. Dit is de speaker waaruit het volkslied van de Amerikaanse muscle cars klinkt dat is dat geval wordt gespeeld door een 6,2 liter V8.

Alle Caterhams beschikken over een uitlaat die onder de deur hangt, dus we hebben bruutste in onze lijst gezet. De Seven 620R beschikt over een miljoenmiljard pk en weegt ongeveer zoveel als helium, dus je snapt dat het hard gaat. Dankzij de positie van de uitlaat schreeuwt de 2.0 Ford Duratec motor vrijwel direct tegen je trommelvlies.

Na al deze productieauto's kunnen we natuurlijk de grootgebruiker van side exhaust niet overslaan: tuners. Uitlaten aan de zijkant zijn lekker anders en hebben vaak geen enkel nut; past dus precies bij de aftermarketbedrijfjes. Deze Subaru Impreza willen we even een eervolle vermelding geven. Met dergelijke uitlaten heb je nooit meer last van die motoren die rakelings langs je kostbare lak scheuren om vooraan bij het stoplicht te kunnen staan. Burn them!