Extra snelheid voor Max Verstappen komt eraan

De verbeterde motor voor Red Bull Racing is deze week uitvoerig getest en klaar om de strijd om de podiumplaatsen aan te gaan. Verstappen moet alleen nog even wachten.

Afgelopen dinsdag mocht Daniel Ricciardo met de nieuwe krachtbron in de RB12 kennismaken en gisteren was het de beurt aan Max. "Het was goed om weer in de auto te zitten", vertelt de racewinnaar. "De auto reed lekker en was erg plezierig. We hebben lekker veel kilometers kunnen maken."

Red Bulls motorleverancier Renault heeft hoge verwachtingen van het nieuwe blok. Max en Daniel zouden vier tot vijf tienden van een seconden per ronde moeten winnen met de update, waardoor ze de strijd aan kunnen gaan met Ferrari. Verstappen moet alleen nog even geduld hebben, want in Monaco profiteren alleen teamgenoot Ricciardo en Renault-coureur Magnussen van de update. Pas tijdens de Grand Prix van Canada (12 juni) zijn de verbeteringen ook beschikbaar voor de Nederlander.

Naast het testen van de nieuwe motor en andere updates was de testsessie deze week voor Max een uitstekende gelegenheid om beter kennis te maken met zijn nieuwe auto van de zaak. Na de indrukwekkende overwinning in Spanje zou je bijna vergeten dat hij pas twee weken in de Red Bull zit. "Het was een goede mogelijkheid om de auto nog beter te leren kennen", zo vertelt de held die sportminnend Nederland even deed vergeten dat we niet naar het EK voetbal gaan. "Ik kon wat nieuwe dingen uitproberen en vond nieuwe manieren om mijn prestaties te verbeteren. Ik heb veel van de RB12 geleerd en dat is heel erg positief."

Tijdens de komende race tussen de huizen van rijke sporters in Monaco hoeft Mad Max zich in ieder geval niet meer druk te maken om zijn strafpunten op zijn superlicentie. Momenteel heeft hij acht beschuldigende wijsvingertjes op zijn papiertje staan en twaalf punten zijn genoeg voor een schorsing van een wedstrijd. Twee van zijn acht strafpunten kreeg hij vorig jaar in Monaco toen hij op het achterwiel van Romain Grosjean botste en in de bandenstapel knalde. Aangezien de strafmaatregel een jaar van kracht is, vervallen deze twee puntjes op 24 mei en gaat hij de komende race in met een score van slechts zes booskijkende FIA-mannetjes. Van zijn overgebleven zes puntjes kreeg Max drie stuks vorig jaar in Hongarije voor te hard rijden achter de safetycar en de drie anderen voor het negeren van blauwe vlaggen in Abu Dhabi.

Pirelli heeft ondertussen bekendgemaakt welke rubbertjes de rijders hebben gekozen voor het stratencircuit volgend weekend. Daaruit kunnen we opmaken dat Verstappen met 1 soft, 2 supersofts en tien ultrasofts niet alleen dezelfde keuze heeft gemaakt als zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, maar ook dezelfde banden gaat gebruiken als de beide Mercedes-rijders. Hopelijk is dit wederom een keuze die hem naar een podiumplaats brengt.