Waarom een Grand Prix van Zandvoort er nooit meer komt

Zal je zien: Max Verstappen wint één race en het opportunisme viert hoogtij. Wensdenkers dromen nu van een terugkeer van Zandvoort op de GP-kalender, maar laat ons u uit die droom helpen: dit gaat never gebeuren.

De laatste Grand Prix die op Zandvoort werd verreden was in een jaar dat Max nog vloeibaar was. Zeer vloeibaar, want het was in 1985. Dat het daar ook bij blijft weet iedereen met een beetje verstand, maar de Verstappen-hype train is op stoom, en dan gaat alle ratio uit het raamen wordt openbaar gefantaseerd over een Glorieuze Renaissance van Zandvoort.

De F1 verschuift van Europa naar andere landen. Dit jaar telt de kalender 21 races, waarvan slechts 8 in Europa (10 als je Rusland en Azerbeidjan meerekent), en dat heeft een reden. Een hele ordinaire reden: geld, poen, flappen, euro's, cheddar, of wat voor nomenclatuur u maar prefereert voor het slijk der aarde. Als er ergens niets gratis is, dan is het wel in het  F1-circus, en de grootste geldwolf van allemaal heet Bernie Ecclestone. De stokoude, maar nog immer kwieke excentrieke multimiljardair schurkt graag dicht tegen leiders van een bedenkelijk allooi aan, en hanteert een helder motto: money talks, bullshit walks. Met alleen kaartverkoop dek je de kosten van een race niet (Spa-Francorchamps bijvoorbeeld draait jaar op jaar rode cijfers), dus tenzij er een rijke sjeik of oligarch bijspringt krijg je de begroting niet sluitend.

Daarnaast moet er het één en ander opgeknapt worden aan het onlangs door een Oranjeprinsje gekochte CPZ. Natuurlijk, de DTM kan je er nog wel laten rijden, maar als het Formule 1-circus komt moet je je A-game brengen als circuit. Wie gaat die investeringen doen? 

Jan Lammers, onze troef in de F1 tijdens de jaren '70 en '80 weet het wel: Den Haag. "We hebben steun van Den Haag nodig. Die moeten geld opzij (willen) leggen voor ons. Alleen dan is er een mogelijkheid voor een Grand Prix op Zandvoort", aldus Lammers tegenover RTL. Aha. Dus of er even gelapt wil worden uit de grote staatsruif voor een hobby, we denken vast wel dat onze overheid daartoe bereid is. Het geld klotst er immers tegen de plinten.

Samenvattend: hoe graag we ook een thuisrace van Max Verstappen zouden zien, de kans dat Lelystad de Olympische Spelen toegewezen krijgt is groter, vooral omdat het beste dat niet onbemiddelde iconen kunnen verzinnen een naar Den Haag wijzend vingertje is. Maar ja, Max heeft met Spa al een thuis-GP, soort van. Doch wie weet zijn de wonderen de wereld nog niet uit, en racen we over een paar jaar gewoon weer in Nederland. Hoef je alleen maar even alle omwonenden een tweede huis als zwijggeld te geven, en de weg ligt open.

Het zal ons benieuwen wat we eerder zien: die berg in de Nederlandse zee, Infiniti als marktleider in het premiumsegment, of een GP in Zandvoort..

Foto: Max en Jos tijdens het Italia a Zandvoort-evenement, 2015.