In de wereld der EV's is het gebruikelijk dat je je als fabrikant verbindt met één acculeverancier, die jouw preferred supplier wordt. Voor General Motors en Renault is dit LG Chem, voor BMW is dit Samsung SDI, en voor Tesla is dit het Japanse Panasonic, dachten we. Heck, beide partijen bouwen samen de Gigafactory in Nevada, wat lijkt te wijzen op een voortdurende exclusiviteit. Op zich niet onlogisch, iedere fabrikant geeft zijn accutechnologie op een andere manier gestalte, qua verpakking en technologie.
Maar Tesla is een geval apart, het heeft van alles capaciteit nodig, en dat moet er gisteren nog komen, wil het de 400.000 (min 12k) Model 3 pre-orders tijdig vervullen. Vorige week werd bekend dat er voor het logistieke gedeelte een Audi-baasje binnengehengeld is. En deze Peter Hochholdinger fluisterde Tesla wellicht in dat de Gigafactory niet op tijd voldoende capaciteit heeft om accupakketten van de band te laten rollen. En dus kijkt het Amerikaanse concern wat verder, naar de genoemde Koreaanse Panasonic-concurrenten, en SK Innovation, aldus Teslarati.
Panasonic, dat voor $1,6 miljard in de $5 miljard kostende Gigafactory zit, laat in een reactie weten 'zijn best te doen om het schema naar voren te halen als het verzoek hiertoe komt' . Tijdens een briefing voor journalisten eerder vandaag werden vragen over de haalbaarheid van Tesla's target vakkundig ontweken, en volstaan met 'we willen geen bottleneck zijn'. Met andere woorden: Panasonic is feeling the heat.
Dat Tesla niet al zijn eieren in één mandje legt lijkt logisch. Ten eerste begeeft het bedrijf zich in een unieke positie waarbij de vraag het aanbod overvleugelt, en het technologie van verkochte producten nog aan het ontwikkelen is. Ten tweede zit ook de wereld van de batterijleveranciers niet stil. Samsung SDI is er in geslaagd de capaciteit van zijn cellen met zo'n 50% te vergroten, waarvan we het resultaat in de BMW i3 zien. In de wereld der EV's is het halen van zoveel mogelijk Wattuur per kilogram (Wh/kg) de Heilige graal, omdat je met meer capaciteit minder zware batterijen in je voertuig hoeft te leggen. Wat Panasonic voor troeven in de mouw heeft weten we niet, maar we gaan er van uit dat ook daar druk achter de schermen wordt ontwikkeld. Momenteel leveren de cellen die in de bodem van Tesla's gaan 243 Wh/kg, waarmee een 90 Kwh-pakket (zonder behuizing, leidingen, verdelers, koeling e.d.) op ruim 370 kg uit zou komen (met alles eromheen is het zo'n 200 kg meer). In 2018 zou deze capaciteit zomaar een stuk opgeschroefd kunnen zijn.
Foto: Elon Musk met zijn partner Talulah Riley, in 2014.