Veilingpr0n: eindelijk die Clio V6 eens kopen

Geef toe, iedereen wilde vijftien jaar geleden een Clio V6 hebben. Toen kon je niet, want geen geld, nu misschien ook niet, maar voor de bofkonten is er nu wel een te koop.

Zijn officiële naam heeft zoiets typisch Frans: wij noemen het LPG, zij GPL. Wij hebben het over de NATO, de Fransen over OTAN, de EU: UE, enzovoorts. Bij de Renault Clio V6 hebben ze ook zoiets mafs gedaan. Iedereen noemt het beestje de Renault Clio V6, maar de Fransen natuurlijk niet: Clio V6 Renault Sport heet hij. Het draagt bij aan de Fransheid van de machine. De belachelijkheid trouwens ook, want hij stamt uit de vroege tweeduizends. De jaren dat alle bomen nog richting de hemel groeiden en we onze bankiers nog allemaal vriendelijke lui in maffe krijtstreeppakken vonden. Je kon nog een volstrekt idiote auto ontwerpen en er dan nog een paar duizend van verkopen ook.

Bij de mark 1 Clio mocht Tom Walkinshaw Racing er een opgefluft actiemodelletje bij maken. Dat werd de Renault Clio Williams, met zijn gouden velgen de held van de late jaren '90. Maar bij de tweede generatie van de Clio trok TWR alle registers open om een zo bizar mogelijk monster op de weg te leggen. Achterbank? Fuck passagiers, daar leggen we de opgevoerde 3.0 V6 uit de Laguna neer en voorwielaandrijving, dat is voor oma's, we knallen de 230 pony's via de achterbanden op de weg. Nul naar honderd in 6,7 seconden was in die tijd nog een waarde die vrijwel niemand je kon nadoen.

Nou goed, je jongens-/studentendroom kan eindelijk vervuld gaan worden, want er komt een aardig mint exemplaartje op de veiling. Slechts 71.115 keer klikte het hectometertellertje een rondje op het dashboard van bouwnummer 403 en de originele sleutels en het instructieboekje zitten er nog bij. Origineel in Italië geleverd en later via een uitje naar Japan in het Verenigd Koninkrijk terechtgekomen staat hij zaterdag op de veiling in Silverstone. Wel even €22.000 tot €28.000 meenemen.