Kaching! Dit jaar al drie miljoen verkeersboetes

De flitskasten en trajectcontroles draaien op volle toeren voor de schatkist. In de eerste vier maanden van het jaar zijn er al meer dan drie miljoen verkeersboetes opgelegd. Bijna 20 procent in de plus ten opzichte van een jaar eerder.

Te hard rijden, door rood knallen, fout parkeren, het niet dragen van gordel of helm, niet handsfree bellen en fietsen zonder licht leverden in totaal 3.001.610 boetes op in de eerste vier maanden van dit jaar. Een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2015 toen de teller op 2.528.928 exemplaren bleef steken.

De grote cashcows zijn de hardrijders die gezamenlijk 2.538.158 boetes incasseerden. Logisch natuurlijk, want met de trajectcontroles en flitskasten zijn deze boefjes te controleren en te bekeuren zonder dat een ambtenaar zijn comfortabele bureaustoel hoeft te verlaten.

Ruim 650.000 vorderingen kwamen dan ook uit trajectcontroles, waarvan er extra veel actief zijn. Op 1 februari werd de controle op de A4 bij Hoofddorp en Nieuw Vennep weer aangezet en sinds 23 februari draait ook de controle op de A20 bij Rotterdam van Kleinpolderplein naar Terbregseplein weer op volle toeren.

Flitskasten doen het ook nog steeds lekker. Alle palen zijn inmiddels ingeruild voor digitale exemplaren en het aantal is gestegen naar 640 stuks. Die flitsten harder dan de paparazzi bij een nipslip van Scarlett Johansson en deelden in totaal 1.174.568 prenten uit voor te hard scheuren en 67.560 stuks voor door rood rijden.

In een wereld vol van deze geautomatiseerde moneymakers speelt de hermandad nog maar een beperkte rol. Van de ruim drie miljoen prenten deelde ome agent er slechts 112.798 (minder dan 4 procent) uit bij staande houdingen. Dat is zelfs een daling ten opzichte van een jaar eerder. De rijksoverheid laat weten dat dit komt omdat de politie de prioriteiten wat heeft verlegd. "De politie heeft het drukker gekregen door de toegenomen vluchtelingenstroom en terreurdreiging." Snappen we ook wel, het geld stroomt tenslotte toch wel binnen.