Maar Volvo, Zlatan past helemaal niet bij de V90

Als autofabrikant celebs voor je karretje spannen is helemaal terug. Jaguar-Land Rover doet het consequent, BMW liet James Franco de i3 pluggen, en Volvo doet het met bekende Zweden. Voetballer Zlatan is 't nieuwe gezicht van de V90, een rare match.

Er is zat Zweeds talent, maar wie de massa wil bereiken komt toch snel op mensen uit de muziekindustrie uit. Abba kon niet meer opgegraven worden, maar gelukkig is er een nieuwe generatie deuntjes-Zweden: Avicii, de Swedish House Maffia, en Robyn, bekend van dat ene kleine hitje. Aan Pewdipie durfde Volvo zijn vingers waarschijnlijk niet te branden, en dat is jammer, want de man kan een auto aanprijzen. Aan de andere kant: wellicht is zijn doelgroep iets te jong om een Volvo te kopen.

De eigenzinnige spits, die in 2003 in Zweden de naam 'Zlatan' liet trademarken, is een echte showman. Hij houdt van flashy auto's, met veel cilinders, veel kabaal, en lekker veel attitude. Daarom heeft hij een zwarte Porsche 918 Spyder, LaFerrari (naar verluidt cash afgetikt), en ook een hele dikke zwarte Audi RS6 (in de video zien we hem -om met Volvo's eigen woorden te spreken- uit een 'culinair restaurant' komen). Allemaal opgepompte auto's met minstens 8 cilinders. Een meer ingetogen downsize-familiebak past niet in dat plaatje, ook al leg je het polsje losjes op het stuur.

Als Zlatan iets praktisch naast zijn snelle wagens zou nemen, dan was het een pickup, want de man is een fervent jager. Zou jij een geschoten kariboe op het sjieke leer achterin je V90 leggen, als het al zou passen? Thought so.

Maar misschien missen we wat, en timet Volvo de campagne perfect: Zlatan is inmiddels 34 jaar oud, sloot zijn tijd bij Paris St. Germain af, en maakt deze zomer de transfer naar Manchester United. Het is wel een familieman, met twee zonen, dus wie weet zien we hem volgend jaar zonder knotje en mét tweedjasje en pijp in zijn V90 door Manchester rollen, en zijn station tussen alle Range Rovers, Bentley Bentayga's en Continentals op de clubparkeerplaats zetten. Maar we denken het niet.

Volvo maakte één keer eerder gebruik van de diensten van Zlatan, en die combinatie paste beter. Dat was een spot voor de XC70, waar de mannelijkheid af droop. Een internetcommentator verwoordde zijn gevoelens als volgt: "The testosterone is strong with this one. Hunting, banging, driving fast, jumping into icy waters. This made me want to buy a Zlatan". Spot on.

Maar welke Zweedse beroemdheid had Volvo dan moeten strikken om de V90 luister bij te zetten.. Ingvar Kamprad misschien?