Mensen die telefoneren op de fiets zijn de doodssteek voor de samenleving, als je met je mobiel in je poten op je rijwiel zit winnen de terroristen en wist je dat Hitler ook belde op de fiets? Dit zijn de argumenten die je ongetwijfeld binnenkort gaat horen, want als de minister een verbod wil, dan zal deze er komen. Dus kan het niet anders dat er binnenkort een persbericht verschijnt waarin staat dat een verbod op trappend telefoneren honderdduizenden verkeersdoden per jaar zal voorkomen. Voor deze berekening worden zelfs ongelukken waarbij een dronken automobilist zich met 250 km/u binnen de bebouwde kom in een volstrekt onschuldige bellende fietser boort meegerekend, maar die nuancewals doet er dan even niet toe.
De eerdere voorlichtingscampagne was blijkbaar weggegooid geld, want het effect was minimaal. BNR meldt dat de minister naar een verbod kijkt. Volgens Schultz draait dit om "het signaal dat je geeft aan jongeren, dat het gevaarlijk is om te appen op de fiets". Wij zien vooral een toekomst waar eenstreepers op fietspaden hun niet meer bestaande bonnenquota staan bij te schrijven zonder enige bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid.
En ja, we weten dat jonge fietsers met een smartphone in hun handen soms onoplettende randmongolen zijn. Maar goed, dat zijn met elkaar ouwehoerende jongeren op de fiets ook. Om nog maar te zwijgen over die fietsers die elke verkeersregel aan hun laars lappen, omdat de automobilist toch wel de schuld krijgt als het misgaat. Of denkt Schultz daadwerkelijk dat de smartphone in den broekzak verdwijnen met een ban? Van handhaving zal waarschijnlijk net zo weinig komen als bij het fietsen zonder licht, want ome agent heeft steeds minder tijd voor verkeersovertredingen.