Zeg maar dag tegen je schadevrije jaren
Oké, je bent gewoon verzekerd als degene die jouw auto leent er een ongeluk mee veroorzaakt. Maar dan alleen als die persoon wel netjes een rijbewijs heeft dat nog geldig is én toestemming heeft van jou om in je auto te rijden. En dan komt het: aangezien het jouw verzekeringspolis is, kost het jou schadevrije jaren als je de schade claimt.
Nu is natuurlijk de grote vraag: hoe ben je verzekerd? Je hebt minimaal een WA-verzekering nodig, maar daarmee is alleen de schade verzekerd die aan anderen is toegebracht. Schade aan je auto moet je dan zelf betalen. Betaal je toch liever iets meer premie en ben je WA+- of allrisk-verzekerd, dan wordt ook (een deel van) de schade aan je eigen auto vergoed. Je kunt natuurlijk proberen om de niet-vergoede schade te innen bij de autolener die de oorzaak ervan is, maar dat lukt je lang niet altijd. Het is jouw risico om de auto uit te lenen.
Praat erover voordat je de sleutel afgeeft
Zo kunnen we nog wel meer mitsen en maren bedenken. Zoals een boete die je krijgt door het rijgedrag van de autolener en waarvoor jij als kentekenhouder verantwoordelijk bent. Alleen bij een zware verkeersovertreding in het buitenland kun je de persoon die achter het stuur zat wél aansprakelijk stellen hiervoor.
Voordat je jouw autosleutel afgeeft in goed vertrouwen, is het daarom slim om te praten over dit soort mogelijke situaties. Kosten van schades en boetes: hoe ga je daarmee om? Dan zul je zien dat iedereen het redelijk vindt dat iedere bestuurder zijn eigen boetes betaalt. Gaat je verzekeringspremie omhoog doordat de autolener schade heeft veroorzaakt? Ook over de compensatie daarvan kun je vooraf afspraken maken.
En zorg natuurlijk dat je goed verzekerd bent
Ja, een WA autoverzekering dekt schade aan anderen, maar niet de schade aan jouw auto en jezelf. Met beperkt casco (WA+) of allrisk zit je safe. Net als met een inzittendenverzekering, want die geldt voor iedereen in de auto. Wil je niet opdraaien voor de kosten van autopech, kies dan voor pechhulp. En voor het aansprakelijk stellen van een andere partij is een rechtsbijstandverzekering of aanvullende dekking hiervoor op de autoverzekering ideaal.