U raadde het wellicht al: er heeft een kudde statistici naar de prijsniveaus in Nederland gekeken. Het CBS legde de prijzen van nu naast die van 1996, en kwam tot de conclusie dat goederen enigszins (30%) duurder werden, maar diensten veul (60%) duurder. Allemaal de schuld van de uuro, inflatie. De gemiddelde prijsstijging bedroeg 45%, en de loonkosten stegen met 72%. Conclusie: we zijn in 20 jaar weer een stukje rijkerder geworden.
Laten we eens kijken naar de BMW 3 Serie, een auto die al sinds het midden van de jaren '70 onder ons is, en grotendeels qua opbouw van de uitvoeringen gelijk bleef. Een 318i kostte u in 1996 omgerekend 25.843 euro (56.155 gulden). Anno 2016 moet u minimaal 35.974 euro meenemen naar de BMW-dealert, een prijsstijging van 39% dus.
Aan de andere kant van het spectrum vinden we de BMW M3. In 1996 had u er één voor 65.798 euro (145.000 gulden), nu moet u 109.585 eypo's meenemen. Dat zijn 67% meer briefjes voor BMW.
Natuurlijk is een auto van nu vergelijken met zijn equivalent van 20 jaar geleden als het vergelijken van appels met veel grotere appels, zowel het formaat als de uitrusting van auto's nam flink toe.
Leuk geredeneerd, maar nee. Met alleen de aanschaf van een auto bent u er niet. Het ding moet verzekerd worden, er moet onderhoud gepleegd worden, belasting over afgedragen worden, en er moet brandstof in. Tenzij het een Tesla is, dan kunt u de laatste twee punten schrappen.
Dit zijn allemaal diensten, en die werden juist duurder. Als klap op de vuurpijl stegen de kosten van energieproducten zelfs met 101%, en u kunt tegenwoordig geen grens oversteken zonder direct een vignet of andere tolmaatregel rectaal ingebracht te krijgen. Wellicht verklaart dit waarom er nauwelijks nog jongeren een auto kopen.
Gelukkig biedt de tweedehands automarkt soelaas. Occasions werden in de meetperiode een kwart goedkoper. Een reden hiervoor geeft het CBS niet, zij berekenen alleen dingen. Maar als we een weloverwogen gok mogen wagen, dan heeft dit iets te maken met het steeds ouder worden van het Nederlandse wagenpark.
Als je heel lang geleden een 10-12 jaar oude auto kocht, dan was deze bijna rijp voor de sloop. Nu gaat zo'n auto flink wat jaartjes langer mee. Als de leeftijd van een occasion flink stijgt, dan is het vrij logisch dat hier ook een lagere aanschafwaarde tegenover staat. Maar dat is onze educated guess.