Frankrijk gaat u naaien met super-flitszomer

Vakantiegangers met epilepsie kunnen Frankrijk dit jaar beter mijden. De stokbroodeters veranderen deze zomer het land in een enorme stroboscoop met een arsenaal aan extra flitsers.

Over een paar weken komt de enorme stroom bruinbaktoeristen richting de Middellandse Zee weer op gang. Frankrijk is daarom begonnen met een angst-offensief tegen hardrijders. Meer flitspalen, meer anonieme politiewagens en meer gendarmerie met laserguns in bosjes. De oorlog is aan.

Nu kunnen we Frankrijk er natuurlijk op wijzen dat oorlog niet echt hun sterkste punt is, maar laten we die geschiedenisles even achterwege laten en kijken naar de cijfers. Ze zetten honderd extra semi-mobiele radars in om langs de meest gevaarlijke wegen te controleren. Daarnaast stijgt het aantal anonieme politieauto's met radarapparatuur van 280 naar 380 stuks. Vijfhonderd extra flitspalen die beide kanten op knipperen brengen het aantal controlepalen op 4.100, terwijl een verspreide verzameling van 3.500 neppe flitspalen de automobilist onnodig vaak op de rem laat trappen.

Het mag duidelijk zijn dat Frankrijk voor de maximale inkomsten gaat deze zomer. De vakantievluchtelingenstroom zal dus moeten opletten, maar dat was sowieso al het devies in het land waar de meeste weggebruikers de verkeersregels niet kennen. En dan moet er ook nog voldoende brandstof beschikbaar zijn om überhaupt hard te kunnen rijden, om nog maar te zwijgen over eventuele wegblokkades door ontevreden Fransmensen. Op autovakantie in Frankrijk: het is avontuurlijker dan het klinkt.