Het ging al grandioos fout bij de ontwikkeling van de sportauto. Tesla nam een Lotus Elise en legde daar de elektrische aandrijving in die ze onder licentie van AC Propulsion kregen. Dat bleek een stuk lastiger dan gedacht en uiteindelijk bevatte de Roadster maar zes of zeven procent van de technologie die ze van Lotus en AC Propulsion mochten gebruiken, zo bekent Musk. Door het vervangen van de aandrijving moesten ook alle crashtesten die Lotus allang had gehaald opnieuw gedaan worden. Een dure en tijdrovende klus.
De eerste Roadsters waren een mechanisch drama. Musk vertelt dat hij Google-oprichters Larry Page en Sergei Brin meenam voor een testrit, maar dat de auto op dat moment niet harder kon dan 10 mpu. Het mag een wonder heten dat de heren toch besloten in Tesla te investeren. Ook na een avond vol testritjes tijdens de lancering van de auto waren de Roadsters op. "De auto's waren compleet vernietigd", zo herinnert Tesla's CTO JB Straubel zich. Het team pompte uiteindelijk ijswater in de voertuigen om de batterijen te koelen.
Met de eerste verkochte Roadsters ging het niet veel beter. Het model voldeed aan alle regels, maar was "compleet onveilig", "ging constant kapot" en "werkte niet echt goed", zo vat Musk het samen. Bij een vraag van een Roadster-eigenaar bood de Tesla-CEO gisteren dan ook zijn excuses aan voor de technische problemen die de man zeer waarschijnlijk heeft ondervonden.
Opvallend genoeg krijgt Jeremy Clarkson door deze schuldbekentenis van Musk alsnog gelijk. De Orangutan die ooit het programma Top Gear presenteerde voordat die ADHD-ginger en de sitcom-acteur ermee aan de haal gingen, reed in 2008 in de Roadster. De conclusie van zijn test: de actieradius is belabberd en hij gaat constant kapot. Dit mondde uit ineen rechtszaak met Tesla en een hoop moddergegooi over en weer. Hoewel de heren van de grootste autoshow op aarde de boel redelijk in scene hebben gezet, blijkt de conclusie te kloppen. Het was zo gek nog niet, dat oude Top Gear.