Huh, nog steeds hebben nieuwe auto's Takata failbags

De faal is groot in dit verhaal. De Takata airbag die mensen doodt in plaats van redt wordt nog steeds in nieuwe auto's verkocht. En er rijden er ook nog 60 miljoen van rond.

In airbags zit een explosieve lading die voor zorgt dat je niet met je gezicht tegen het dashboard of stuur aan geplet wordt als je een minder goede bestuurder tegenkomt op de weg. Iets gevaarlijks gebruiken om een gevaar op te lossen is lastig, dus je moet dan wel goed oppassen wat je doet en dat kost geld. In de wereld van het grote geld wordt er wél op een dubbeltje gelet, dus kocht Takata rotjes in plaats van veilig explosief. Gevolg: dertien doden en ontelbaar veel gewonden. Dat weten we nu al een tijdje, en toch worden er nog steeds auto's verkocht met die airbags erin.

Ben je dus mooi klaar mee. Doordat de winstmaximaliseerders bij Takata hun gang gingen en goedkopere ladingen bestelden voor de ploffen in de zakken, zijn ze onveiliger. Het chemische mengsel van de explosieven gaat in de loop van jaren in kwaliteit achteruit, waardoor ze minder stabiel worden. De ontploffing is daardoor minder gecontroleerd met als gevolg dat er ook onderdelen die vast horen te blijven zitten gaan rondvliegen. Verschillende doden hadden een metalen ring ter grootte van een ijshockeypuck in hun hals gekregen. Dat is niet een plaats waar ijzeren voorwerpen thuishoren.

Takata begon zo veelbelovend in de wereld van de auto-explosieven. Toen ze de markt in de jaren '90 van de afgelopen eeuw betraden spendeerden ze honderden miljoenen dollars om het beste explosief te ontwikkelen. Ze vonden een mooi mengsel uit, maar waren even vergeten om te checken of het wel in voldoende hoeveelheid aanwezig was. Dat was het dus niet, en toen begon het verval en de gierigheid. In de Mexicaanse fabriek van Takata ging de productie steeds moeizamer, waardoor er vocht in de lading kon komen, wat de plofzekerheid niet ten goede komt. Een vochtverminderaar in het mengsel bood aanvankelijk uitkomst, maar in zo'n 60 miljoen airbags zit geen of niet genoeg vochtverdrijver. En dan gaan we denken aan het studieboekmateriaal van iedere consultant: de Ford Pinto. Goedkoop, leuk en levensgevaarlijk. De benzinetank zat achterop en daaronder lag de uitlaat. Klein tikkie tegen de achterkant was genoeg om het geheel te laten affikken, inclusief bestuurder. Dat wist Ford, maar het was goedkoper om de rechtszaken af te kopen, dan het was om een betere auto te ontwerpen. 

In de VS rijden 60 miljoen auto's rond met de Takata failbags, en dat worden er steeds meer. Want Volkswagen, Toyota, Fiat Chrysler en Mitsubishi verkopen nog steeds auto's waarin de mortierbags zitten. Terwijl ze aan de andere kant 60 miljoen auto's aan het terugroepen zijn. Allemaal omdat winst. Winst is belangrijker dan klanten.

In de tussentijd is de beurskoers van Takata natuurlijk volledig ingeklapt en dan liggen er meteen aasgieren op de loer. Ook een kapot bedrijf met enorme claims aan den broek is een gokje waard. Durfinvesteerder KKR wil het explosieve risico wel nemen en vandaag meldde zich ook nog een Chinese partij. Dan kom je qua health & safety record wel van de regen in de drup.