Wij zeiden het al: James May maakt geweldige kuttelevisie

In ons Nederlandje knijpen we ons al in de handjes als Jeroen Pauw lekker onkritisch doorvraagt. Dan kijken we elkaar aan en zeggen: 'kwaliteitstelevee'. Och, ongelukkigen, televisie maken moet je aan de Britten en James May over laten.

Wij en de rest van de wereld lullen steeds maar over Top Gear (ruk, btw) en alle andere dingen die staan te gebeuren met The Grand Tour. Maar eerder zeiden we al iets over His Mayness, de man die van poep een gebakje kan maken. We voorspelden een episch programma. Wij zijn hier niet om ons gelijk te halen, maar om ons te verbazen hoe een langzamer dan lethargische presentator een grasmaaier in elkaar kan zetten met meer elan dan een Nederlandse nieuwslezer die over de Enschedese vuurwerkramp bericht.

Dan kun je dingen. Misschien denkt u: dit kan iedereen, misschien krijgt u Karel-Appel-Dit-Kan-Mijn-Kind-Ook-sentimenten. Dat is begrijpelijk. Zeker als u ons leest. Maar probeert u dit maar eens: ongeveer negen uur ruw beeldmateriaal omvormen tot een half uur onwaarschijnlijk goede televisie. Dit is zo ontzettend moeilijk. Behalve voor wie talent en kennis heeft.

Maar goed, niemand heeft iets aan media die elkaar pijpen, dus kijkt u het gewoon. En wees eerlijk. Aan het eind van een halfuur kijken, waarbij u feitelijk niets meer heeft gezien dan een grasmaaier die gras maait terwijl die kort daarvoor nog in stukjes op een tafel lag, bent u verbaasd dat u dit van begin tot eind heeft gekeken. En het geestige is, u kunt het niet uitleggen aan uw vrouw (m/v), in ieder geval niet beter dan wij niet in alle onvolkomenheid deden.

Afgezien van professionele bewondering: in Nederland geven we jaarlijks een kwart miljard (MILJARD!) aan de publieke omroep uit en het beste wat we krijgen is Floortje 'Gambia is geil' Dessing en Jeroen 'doorvragen is genocide' Pauw. Wij worden knetterhard genaaid en belonen de middelmaat. Oh wacht, het was de Nederlandse publieke omroep. Niet boos worden, gewoon dit kijken. Gratis.