'Subsidiekraan moet open voor elektrisch rijden'

Elektrisch rijden, als het niet in een Tesla is, dan moet Nederland er niets van weten. Om het populairder te maken moet de overheid een grote bak subsidie leegschudden, zo vinden meerdere organisaties.

Verschillende partijen, waaronder de ANWB, de Bovag en de Rai Vereniging, hebben zich verenigd in het Formule E-team. Een tikje verwarrende naam, omdat ze niet gaan meedoen aan het Formule E-kamioenschap, maar gezamenlijk gaan zeuren om subsidie in Den Haag.

Het Formule E-team wil dat de overheid subsidie gaat uitdelen om het elektrisch rijden populairder te maken. Meer elektrisch rijden is ten slotte goed voor het milieu en dat zorgt voor meer schattige vosjes en babyijsbeertjes en daar worden we allemaal blij van. Kosten van dit feelgoodplannetje? Een luttele 136 miljoen euro!

Dit geld is volgens het plan bedoeld voor een een aanschafsubsidie en een oplaadtegoed. De eenmalige aanschafsubsidie krijgt een koper van een elektrische auto bij de aankoop op voorwaarde dat hij de auto vier jaar houdt. In 2017 zou het gaan om 6.000 euro en dat bouwt af naar 1.500 euro in 2020.

Geen geld voor een nieuwe auto? Geen probleem! Voor mensen die een elektrisch tweedehandsje aanschaffen moet een eenmalig oplaadtegoed van 1.000 euro verschijnen. Let wel, dit geldt volgens de initiatiefnemers zowel voor volledig elektrische als plug-in hybride modellen. Ex-lease Outlander PHEV's profiteren dus ook lekker mee bij doorverkoop. Dan moeten ze wel dit oplaadkabel die ze nooit gebruiken meeleveren.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft het plan in ontvangst genomen, maar staat gelukkig nog niet te springen om bakken belastinggeld elektrisch te verbranden. Hij zet vraagtekens bij het effect van de subsidie. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft het ideetje bekeken, maar kon de twijfels over het effect niet wegnemen. Daarom laat de minister het plan nogmaals doorrekenen. Dit najaar worden de resultaten verwacht en krijgen we te horen of de autodealer consument kan profiteren van een nieuwe subsidietsunami.