Lastminute naar Le Mans, dit ben je kwijt

De Formule 1 is niet de enige raceklasse waar Nederlanders op niveau meedoen, ook in de 24 uur van Le Mans rijden er Nederlanders om de knikkers mee. Dus hup, in de wagen naar Le Mans. Autobahn rekent even voor hoeveel geld er mee moet.
@media (max-width: 679px){#fig-628bac2d7cf6e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628bac2d7cf6e img{#fig-628bac2d7cf6e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-628bac2d7cf6e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628bac2d7cf6e img{#fig-628bac2d7cf6e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-628bac2d7cf6e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628bac2d7cf6e img{#fig-628bac2d7cf6e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-628bac2d7cf6e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628bac2d7cf6e img{#fig-628bac2d7cf6e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

De opbouw naar het jaarlijkse autosportfeestje in Le Mans is weer begonnen.  Vorige week maandag werd er al getest met de wagens die mee gaan doen in 's werelds grootste vierentwintiguursrace. De Audi's waren natuurlijk weer retesnel, terwijl de broertjes van Porsche in de ochtendsessie vooral het snelste waren. Ondertussen maakt Toyota zich geen zorgen over de motorpech die ze in de zes uren van Spa opliepen. Kennelijk hebben ze een methode gevonden om de motor vier keer zo lang mee te laten gaan.

Dit soort berichten de uit de LMP1 moeten je als een magneet naar het westen van Frankrijk trekken, maar misschien is het niet genoeg. Dus gooien we ook de LMP2 in de strijd met daarin Nick de Bruijn, Ho Pin Tung, Giedo van der Garde en Jeroen Bleekemolen. De Nederlanders rijden allevier in een andere auto.

Mocht ook dat geen overweging zijn om in de auto te springen, dan kom je vast voor de Ford GT uit je bed. Niet? De Corvette C7.R dan? Ferrari 488 GTE? Porsche 911 RSR, dan? Ok, jij je zin, je komt voor de Aston Martin V8 Vantage. Helaas zitten er in de LMP1's en GTE's dit jaar geen andere Nederlandse coureurs: papa Jos wilde alles in het teken van zoon Max Verstappen zetten, en komt dus niet met Frits van Eerd en Jan Lammers aan de start.

Le Mans is wel makkelijker voor de besluitelozen dan een tripje naar Monaco: er zijn eigenlijk maar twee opties: of je gaat all out in de spendeermodus, of je gaat in de kampeermodus en dus iets portemonneevriendelijker

Naar de 24 uur van Le Mans gaan en dan in een hotel slapen is eigenlijk cheating, dus je wil naar de camping toe. Dat betekent dat je waarschijnlijk ook niet met de TGV gaat komen. Blijft over de auto, we gaan er even van uit dat je vanuit Utrecht naar Le Mans rijdt. Voor de gelegenheid heb je een campingstek in de Porschebochten geboekt en haal je je 'klassieke' 911 (993) uit de schuur om de 680 kilometer naar het festijn af te leggen. De Porsche heeft wel wat impact op je brandstofverbruik: €100,- per enkele reis. Daar komt ook nog €35,50 tol bovenop. Omdat je ook de race wel wilt zien, heb je ook een toegangskaartje nodig à 78,-. Mag je wel meteen de hele week komen.

Kosten tot nu toe:

Brandstof: minimaal €200,-
Tolweg Frankrijk: €71,-
Kamperen: €75,-

Entreekaartje 
Circuit de la Sarthe: €78,-

Natuurlijk kan je eten kopen op het circuit, maar doe mee met iedereen en steek de barbecue aan. Omdat je in Frankrijk bent stop je ergens bij een Géant Casino. Doe jezelf een plezier en vraag bij de supermarktslagerij naar faux-filet (foofielèh), de betere broer van de entrecote. Fransen hebben ook prima voorgemaakte salades om erbij te slingeren, dus pak een paar bakken taboulé. Oh, en vergeet de Kronenbourg 1664's niet. Je bent nu all set om naar de camping te gaan.

Extra kosten:

Weber Go Anywhere Barbecue: €89,-
Houtskool: €7,50
Faux-filet voor op de BBQ: €28,- per kilo 
Beetje salade: €15,-
Kronenbourg: €zoveel als je wilt

Nog een extra tip, pik de step van je (buur)kinderen of sla vanavond iemand van zijn vouwfiets af. Een rondje van dertien kilometer maakt dat het circuit gierend groot is en alles ver weg ligt.

Met de lijnvlucht naar Le Mans zit er niet in, dus het wordt of voor €3000,- per uur met de privéjet vliegen of toch de Porsche Panamera uit de garage rollen en in de file gaan staan. Aangezien iedereen al met zijn auto's tof staat te doen, wordt het toch gewoon het vliegtuig vanaf Schiphol. Le Mans Arnage Aeroport is ongeveer een uur en een kwartier vliegen, dus we reken voor het gemak €4000,- voor een enkeltje. Daar staat een luxe shuttle voor je te wachten die je voor €75,- pp wegbrengt. Alles wat je overhoudt kun je mooi omzetten in champagne showers. Het makkelijkste is om gewoon door een van de teams te worden uitgenodigd, en aangezien je al een trouwe klant bent bij Porsche of Audi, komt dat wel goed. Maar stel nou dat je een Mercedes- of BMW-rijder bent, dan moet je nog even een kaartje bemachtigen bij een van de team. Maak je geen zorgen we hebben connecties zat, dat regelen we voor je.

Kosten tot nu toe:

Vliegtuig: €4.000,-
Shuttle: €75,-

Omdat je toch ook een beetje moet slapen tijdens die 24 uren, hebben we luxe stacaravans, pardon chalets, geregeld. Twee slaapkamers erin kun je je toch een beetje terugtrekken. Je kunt met zijn tweeën tegelijk in de stacaravan, maar als je nou een echte Hollander bent kun je natuurlijk ook in stints gaan slapen, dan zit je er dus met zijn vieren is. Scheelt weer de helft. Om het slapen ook een beetje aangenaam te maken lig je niet direct aan de baan en dus staan er mountainbikes klaar voor het transport. Klinkt armoedig, maar je staat in ieder geval niet in de file. Over de teamradio krijg je te horen wanneer er een pitstop aankomt en dan kun je snel naar de pitbox toe om alles van dichtbij te bekijken. Dit is Le Mans, dus als VIP loop je gewoon in de box terwijl alles gebeurt.

Nog meer kosten:

Stacaravans op circuit €750,-
Kaarten bij team vanaf €450,- maar eigenlijk wil je die met al het eten en drinken erbij. Dat kost natuurlijk geld, maak er dan €1.000,- van.

Dat laatste punt kun je natuurlijk zo duur maken als je wilt, want je kan ook nog een stickertje op de auto laten plakken. Iedereen kan dan zien dat je er bent (en waarschijnlijk kun je je tripje ook meteen op de zaak zetten en van de belasting aftrekken). Kosten daarvoor: vanaf €10.000 tot en met een paar miljoen. Bij die laatste optie krijg je er wel meteen een heel team en een auto bij.

Het VIP-pakketje is natuurlijk leuk, maar eigenlijk beleef je Le Mans pas echt als je gewoon voor de basicvariant gaat. Goed, je kunt er hier en daar natuurlijk een extraatje aanhangen, maar het is geen Monaco. Hier sta je gewoon letterlijk euro's te verbranden.