Dieselgate is gouden greep voor Volkswagen

Volkswagen en alle merken die onder zijn machtige vleugels vallen kunnen krokodillentranen plengen om Dieselgate, maar op de achtergrond is de emissiefraude een buitenkans voor het hele Volkswagen-concern.

We citeren onszelf weer eens, gewoon omdat het kan: "VW heeft wereldwijd ongeveer 600 duizend mensen in dienst. Dat is eigenlijk een beetje te veel. Toyota koopt weliswaar meer in bij toeleveranciers, maar dat concern wist in 2014 meer dan tien miljoen auto's te maken met 350 duizend werknemers; Volkswagen had daar dus 250 duizend extra mensen voor nodig. Ontslagen zijn alleen lastig vanwege de deelstaat Nedersaksen, die een grote aandeelhouder in de Volkswagen Group is en wit wegtrekt als er werknemers aan de straatstenen worden toevertrouwd."

Nu zouden sommige mensen kunnen denken: zie je wel, die OstDeutsche kommies die de principes van de vrije markt niet begrijpen, willen uit principe geen werknemers ontslaan omdat ze [hier herhaling van wat Oost-Duitse communisten voor verraderlijk volk zijn]. Maar het ligt iets gecompliceerder dan dat. Geen enkel gekozen orgaan zou werklozen op zijn geweten willen hebben, communist of kapitalist. Dat komt doordat het electoraat een grote mond heeft, maar vaak met zijn voeten stemt. Niks mis mee, is normaal.

Maar toch wil Volkswagen een overschot aan arbeidskrachten kwijt. En nu kan dat, want Dieselgate is een van de grootste crises, zo niet de grootste, in de geschiedenis van het merk. Dus natuurlijk is dit een uitgelezen kans om personeel te lozen onder het voorwendsel van een existentiële strijd om dood of leven. Gooi er vervolgens nog de suggestie bij dat Volkswagen zich op de toekomst van bestuurderloos vervoer wil storten, daar nu niet de ruimte voor krijgt en je hebt een zaak die zelfs een derderangs advocaat Met Een Mutsje zou kunnen winnen.

Die terechte toekomst-profetie is sowieso een goed argument om vakbonden mee te bedwingen. Nu zien Nederlandse vakbonden liever een werkloze dan een werkende, als ze daarmee een werkgever dwars kunnen zitten. Arbeid is misdaad, immers, maar Duitse vakbonden zijn van de oude stempel. Die zien wel in dat offers moeten worden gemaakt om de meerderheid aan het werk te houden, ook al speelt Volkswagen een vies maar noodzakelijk spelletje.