Pickup-rijder ploegt door fietsclub: 5 doden

Als fietser ben je eigenlijk in elk land ter wereld slechter af dan in Nederland, zo ook in de VS. Hier boenderde een Chevy-pickup gisteravond door 9 fietsers, waarvan er 5 op slag dood waren. Heftig.

Het ongeluk gebeurde in de autostaat Michigan, in Kalamazoo County om precies te zijn, zo'n 150 kilometer ten westen van Detroit (maps). Een groep van 9 fietsers (allen volwassen) was bezig met een geplande rondrit in de avond. Aangezien ze bij een fietsvereniging hoorden gaan we er van uit dat verlichting, helmpjes en dergelijke tiptop in orde waren.

Maar tegen een dikke pickup van achteren begin je helemaal niets op je fiets. Een blauwe Chevrolet ramde genadeloos door de club, met als resultaat 5 doden en 4 gewonden. Meer doden worden niet uitgesloten. De politie zegt een 50-jarige man uit West-Michigan te hebben aangehouden. Al voor het noodlottige ongeluk vertoonde de berijder al 'erratic driving', zo melden ooggetuigen aan WWMT.

We willen geen hetze beginnen tegen pickup-rijders, maar er zit nogal wat onbeschaafd volk tussen. Aan de andere kant, in de VS worden jaarlijks meer dan 2 miljoen nieuwe pickups verkocht, dus op deze aantallen is het onvermijdelijk dat er een paar gekken tussen zitten.

In Nederland en andere beschaafde westerse landen ligt het aantal verkeersdoden rond de 3 per 100.000 inwoners, in de VS bedraagt dit 10,9 per 100.000 inwoners. Aangezien bijna niemand er fietst is het aandeel van fietsers hierin marginaal, maar na gisteren kunnen we minimaal 5 bij het totaal voor 2016 optellen.

Het ongeluk doet denken aan de beelden van jaren geleden uit Mexico en Brazilië, toen automobilisten ook in volle vaart door een dik pak fietsers schoven (wie om dit gifje lacht gaat naar de hel). En ook elders vielen wrange slachtoffers, zoals de Amerikaan die als peace ambassador de wereld rondfietste en door een dronken Rus werd doodgereden. Risico van het vak, maar wrang is het wel.