'Mercedes presenteert nog dit jaar ultieme sneaky SUV'

Er zijn twee dingen heet in autoland: SUV's en elektrische auto's. Een combinatie van beiden is goud, zo denkt ook Mercedes. In oktober presenteren de Duitsers naar verluidt een hoog model vol batterijen.

Tot nu toe beperkte Mercedes' bemoeienis met puur elektrische auto's zich tot een elektrische A- en B-Klasse, en de SLS AMG Electric Drive, een 751 pk en 1.000 Nm sterke SLS waarvan er volgens insiders slechts 8 zijn gemaakt. Mercedes zelf weigert hier uitspraken over te doen en houdt het op 'the low 100's'.

Al deze auto's kwamen tot stand met hulp van Tesla, waarin Mercedes vroeger een 10% aandeel had. Dit aandeel werd later -met dikke winst- van de hand gedaan, en sindsdien wil Mercedes onder eigen vlag elektrische dingen doen.

Op de Autosalon van Parijs, aankomende herfst, presenteert Das Haus een volledig elektrisch studiemodel, zo meent Autocar te weten. Vermoedelijk is dit gebaseerd op het GLC (CoupƩ)-platform, maar dan grondig vertimmerd. In tegenstelling tot eerdere elektrische experimenten, waarbij batterijen in een bestaande structuur werden gelegd, is er bij het design van de nieuwe generaties auto's van te voren rekening gehouden met elektrische varianten, wat leidt tot een betere integratie van elektrische componenten.

Momenteel is Tesla de enige aanbieder van een elektrische SUV, met de Model X. Audi komt in 2018 met een Q6 (Made in Belgium), dus we gokken dat Mercedes op een soortgelijke lanceerdatum mikt. Maar als het een jaartje later is, is het ook niet erg, Dit soort modellen zorgt niet voor de verkoopaantallen, het is vooral goed voor het imago en de bragging rights als je als eerste met iets elektrisch komt. Wij zien een gat in de markt voor Afrikaanse safari's: geen giraffe of gnoe die zo'n elektrowagen hoort komen, in tegenstelling tot de gebruikelijke Defender-diesels. En dankzij Top Gear weten we dat de GLC best offroad kan. Nou ja, zo lang je m in de offroad-stand zet...

Foto: designschets Mercedes GLC