Dit is NIET de opvolger van de Ford Ka

De inmiddels -naar autobegrippen- stokoude Ford Ka gaat met pensioen, en met zijn verdwijnen trekt Ford zich terug uit het A-segment. Wel komen ze met een Ka+, die de Fiesta gaat vergezellen in het B-segment.

De Ka+ wordt vandaag officieel gepresenteerd, maar helemaal nieuw is de auto niet. In Brazilië rijdt hij al enige tijd rond als Figo, maar Ford drukt ons op het hart dat we de auto's vooral niet met elkaar mogen vergelijken. Logisch, want een Braziliaans conservenblikje scoort hier 0 sterren in de NCAP-test, en dan koopt niemand hem. Daarnaast is de auto op comfort (betere stoelen) en eigenschappen (veel Fiesta-onderdelen, waaronder de stuurinrichting) op Europees niveau gebracht.

De Ka+ is met zijn lengte van net geen 4 meter ongeveer even lang als de Fiesta, maar wel een stuk hoger. In tegenstelling tot de Ka heeft deze Plus vijf in plaats van drie deuren. De Fiesta, waar ook een vervanger van aankomt, wordt met zijn Ecoboost-motoren bovenin het B-segment geplaatst, de Ka+ zit aan de onderkant ervan. Fords vertrek uit het A-segment is een bewuste keuze, hier valt simpelweg geen droog brood meer te verdienen.

Met de Ka+ wordt vooral de aanval ingezet op de Kia Rio's en de Hyundai i20's die onze wegen bevolken. Niet meteen een leaseknaller, maar wel een leuk boodschappenwagentje voor wie behoefte heeft aan een iets hogere instap of wat extra ruimte.

De Ka+ is een no-thrills B-segmenter waar prijs belangrijk is, en hij krijgt daarom een dienovereenkomstige motorisering. Ford legt er een atmosferisch Duratec 1.2 blokje in, met handbak, 70 of 85 pk, en een uitstoot van respectievelijk 114 en 110 gr/km. Ford Nederland zet om begrijpelijke redenen vooral in op de 85 pk-versie, dat naar hun schatting goed wordt voor 80% van de productmix.

Ford gaat er echter nog een flinke kluif aan krijgen de Ka+ in Nederland te verkopen, omdat er relatief een flinke mep aan BPM overheen komt. In Duitsland kent de auto een vanafprijs van €9.990, waarmee je erg veel auto voor je geld krijgt, in Nederland bedraagt de prijs €12.995,- voor de 70 pk-versie en €14.295,- voor de Ka+ met 85 pk. Ga er maar aan staan...

Vorig jaar werden er in Nederland nog meer dan 1.500 Ka'tjes (<3 Olga Kurylenko) verkocht, zodra de Ka+ in oktober 2016 op de Nederlandse markt verschijnt zullen we zien in hoeverre deze cijfers benaderd kunnen worden.