Realistisch racen versus strandraggen in een Lambo

De jaarlijkse strijd om het hart van de racegamefanaat is weer losgebarsten. Eind dit jaar liggen nieuwe edities van Gran Turismo en Forza in de winkel en de vraag is simpel: realisme of fun?
@media (max-width: 679px){#fig-65dc4eb18d96d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4eb18d96d img{#fig-65dc4eb18d96d img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dc4eb18d96d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4eb18d96d img{#fig-65dc4eb18d96d img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dc4eb18d96d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4eb18d96d img{#fig-65dc4eb18d96d img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dc4eb18d96d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4eb18d96d img{#fig-65dc4eb18d96d img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Nummer 7 in de de Gran Turismo-serie is nog niet af, maar de fans krijgen in november wel Gran Turismo Sport. De titel verklapt het al: het draait om autosport.

Sinds 2008 bestaat de GT Academy waarin gamers met te veel vrije tijd en een beetje talent kunnen strijden om een baan als coureur. De beste online racers mogen in karts en later ook in auto's bewijzen wat ze waard zijn en de winnaars mogen meedoen aan de echte 24 uur van Dubai. Leuk natuurlijk voor de buttonsmashers die het spelletje heel serieus nemen en dagen proberen de laatste tiende van een seconde van hun ronde af te snoepen, maar niet heel boeiend voor de hobbyist die gewoon een vermakelijk wedstrijdje speelt tegen vrienden.

In Gran Turismo Sport ligt de focus nog sterker op de eerste groep, want een nieuw onderdeel zijn de online kampioenschappen. Mocht je daar niet aan meedoen omdat je vaker in de grindbak staat dan op het asfalt, dan kan je daar ook naar kijken. Gran Tursimo gaat wedstrijden live uitzenden. Kijken naar gamende mensen, blijkbaar een big business waar wij de aantrekkingskracht nog niet van snappen.

Voor de mensen die dat gedeelte ook liever overslaan, blijft er een racegame over die zich voornamelijk concentreert op de autosport en iets minder uitgebreid is dan de standaard Gran Turismo's. Het is tenslotte een warmhoudertje tot Gran Turismo 7 over een paar jaar verschijnt. Realisme blijft de boventoon voeren, al moet je dat niet verwarren met de simulatie in de spellen die Max Verstappen in zijn vrije tijd aanzet.

In de andere hoek in het gevecht om de klant zien we dit najaar het derde deel van de Forza Horizon-serie. Waar Gran Turismo richt op realisme ligt de focus bij Horizon vooral op fun. Met je Lamborghini Centenario over het strand knallen? Geen probleem! Met pick-up's door duinen of bossen raggen? Ga je gang!

Ziet het er net zo fotorealistisch uit als de concurrent? Nee, zeer zeker niet. Het gaat hier dan ook niet om het evenaren van de werkelijkheid, maar om het creëren van een andere realiteit waarin je onbeperkt plezier kan maken met de beste auto's op de planeet. Het soort plezier dat puristen pijn in de balzak bezorgt, maar het kleine jongetje in de meeste andere mannen een een enorme glimlach geeft.

Australië vormt deze keer het decor voor het spel en dat geldt niet alleen voor de wegen. Offroad rijden is wederom een essentieel onderdeel van Horizon. Niet alleen in pick-up's en SUV's, maar ook gewoon in een Ferrari als je daar zin in hebt. Logica is ondergeschikt in deze wereld.

Dus wat gaat het worden? Realistisch racen of lachend raggen? Als je maar één console thuis hebt staan, dan zal de keus voor je gemaakt worden. Playstation-spelers moeten het met Gran Turismo doen en Xbox-bezitters zijn aan Forza Horizon gebonden. De echte strijd is dus al gestreden.