Top Gear gooit koers om na felle kritiek

Schreeuwginger Chris Evans moet een stapje terugdoen om de kelderende kijkcijfers te keren.

Het nieuwe Top Gear heeft het zwaar. De kijkcijfers zakken sneller dan het slipje van een pornoster en de kritiek is snoeihard. De eerste aflevering kon nog rekenen op 4,3 miljoen kijkers, maar dat bleken vooral mensen die nieuwsgierig waren naar het resultaat. De helft daarvan doet ondertussen iets anders op de zondagavond en de bodem is nog niet in zicht.

Het is dus tijd voor maatregelen en die starten bij de rol van de presentatoren. Chris Evans krijgt bakken kritiek vanwege zijn ADHD-optreden met het volume van een scheepshoorn. Zijn rol zal daarom ingeperkt worden. Hij doet nog steeds de studiostukjes, inclusief de tergend saaie interviews, maar zal verder minder prominent in beeld zijn. Dat was tijdens de laatste aflevering al te zien en dat pakte best lekker uit.

Als gevolg hiervan zullen Chris Harris en Rory Reid meer tijd in het hoofdprogramma krijgen en dat is een uitstekende deal. De twee zijn bij de herlancering van het programma voornamelijk weggestopt in het online only bonusmateriaal van 'Extra Gear'. Doodzonde, want beide heren zijn fijner om naar te kijken dan het huidige presentatieduo.

Fans van Chris Harris kunnen sowieso meer beeldmateriaal van de zijwaarts rubberverbrander verwachten. Hij pakt zijn webserie 'Chris Harris on Cars' weer op, maar doet dit nu onder de Top Gear-banner. De video's zullen zich meer op de petrolhead richten dan het tv-programma door meer diepgang, technische details en natuurlijk een lading dikke drifts te leveren. Geen enkel probleem, want we weten dat Harris dat uitstekend kan brengen. De video's zullen op de website van Top Gear verschijnen, dus het populaire Youtube-kanaal van Harris lijkt definitief overleden.