Sterf, oldtimerfanaat, je gaat gewoon betalen

Een tijdje terug heeft het kabinet besloten dat oldtimers niets meer zijn dan gaskamers bestuurd door kakkers. Dus de oldtimer moest kapot, middels belastingen uiteraard. In een advies schrijft de advocaat-generaal nu dat dat volkomen terecht is.

Direct ter zake voor de nerds onder u: dit is een advies van de advocaat-generaal over een specifieke zaak aan de Hoge Raad, dus geen uitspraak. Mochten de amici rechtsgeleerden nog een en ander willen nalezen, dan kan dat hier. De samenvatting is als volgt: De advocaat-generaal is van mening dat met de wijziging van het oldtimerregime per 1 januari 2014 geen ongerechtvaardigde inbreuk is gemaakt op het ongestoord recht op eigendom. Er is een fair balance tussen het algemeen belang en de bescherming van de individuele rechten.

Als we dat nog een stukje dramatischer maken, kunnen we prafraseren dat de verhoogde motorrijtuigenbelasting niet als een ongelovige op van het sancta sanctorum van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) heeft staan stampen. In normaal Nederlands: volgens het advies aan de Hoge Raad moet de persoon die klaagde over de verhoogde motorrijtuigenbelasting gewoon betalen, ondanks zijn (m/v) verweer (waarvoor we u overigens naar de eerste link verwijzen).

Volgens het advies van de advocaat-generaal is de nieuwe oldtimerbelasting geen inbreuk op het zogenaamde ongestoord recht op eigendom, zoals is vastgesteld in het eerste protcol van het EVRM. Nu lijkt dat allemaal te abstract om relevant te zijn, maar het tegendeel is het geval. Degene die de procedure is aangegaan meende dat daar wel sprake van was, omdat de persoon in kwestie vond dat hij (fuck de policor-beleefdheden, natuurlijk is het een man) daar wel degelijk in werd aangetast. Hij mocht zijn auto niet tijdens de wintermaanden december, januari en februari rijden. Dus hij was van mening dat hij wel degelijk in zijn ongestoorde recht op fuck all werd aangetast.

Tegen elke vorm van libertarisch verstand in, oordeelt de advocaat-generaal nu dat zulks niet het geval was. Wat de wetgever (de overheid) wilde bereiken diende namelijk het algemene belang (wij citeren "het beperken van milieuschade, meeropbrengst voor de schatkist en het in standhouden van mobiel cultureel erfgoed") zwaarder dan de individuele belangen van de klager wogen. Of in keurig Nederlands: gewoon betalen, ouwe, want de staat wil dingen!