Toyota was lange tijd een van de stokpaardjes van de campagne om de EU te verlaten. Toyota heeft in januari namelijk gezegd dat het sowieso actief zou blijven in het Verenigd Koninkrijk, ook als het land in zijn eentje verder zou gaan. Maar het merk heeft nooit gezegd dat een Brexit geen verdere consequenties zou kunnen hebben.
Vanwege de 'verkeerde manier' waarop Toyota's positie door het Leave-kamp wordt gepresenteerd, wil de grootste automaker in de wereld zijn positie toch even verhelderen: "Continued British membership of the EU is best for our operations and our long term competitiveness (...) We will face significant business challenges as a result of a decision to withdraw from the EU." Daarmee bedoelen de Japanners dat een Brexit weleens zou kunnen leiden tot importtarieven van een procent of tien.
Toyota bouwt jaarlijks bijna een half miljoen auto's, motoren en onderdelen in Groot-Brittannië. Ongeveer negentig procent daarvan is bedoeld voor het Europese vasteland. Na een Brexit is het heel waarschijnlijk dat Groot-Brittannië geen onderdeel meer mag zijn van de Europese interne markt. Dat betekent made in Britain pas Europa in mag als er een dik importtarief is betaald. Dat maakt productie in Groot-Brittannië minder concurrerend. Om toch scherpe prijzen te kunnen aanbieden, impliceert dit "either huge cost reduction challenges for us or more expensive cars for our customers, with a negative impact on our sales." Jazeker, daar wordt - linksom of rechtsom - heel duidelijk gehint op ontslagen.
En de Japanners doen niet zomaar aan bangmakerij, want de rolstoeldictator uit Duitsland, minFin Wolfgang Schäuble, gaat de Britten echt geen toegang geven tot die fijne Europese vrijhandelszone. Zegt-ie zelf. Maar het wordt nog erger, want we hebben geen enkele reden om aan te nemen dat alleen Toyota te maken krijgt met importtarieven. Dat betekent niet alleen Britse ontslagen, maar ook hogere prijzen voor ons, zeker zolang er in het Verenigd Koninkrijk wordt geproduceerd.
Het is dus niet zo verwonderlijk dat mensen die de Britse auto-industrie een warm hart toedragen, tegen een Brexit zijn. Zeker niet als je ziet wat die gekke Britten allemaal maken.