Overly attached F1-teams: 'dood aan de radiostilte!'

'Hang jij nu op?' -'Nee, hang jij maar op.' 'Nee, jij.' -'Nehee, jij'. Tot dergelijke kalverliefde-gesprekken kwam het nog niet over de F1-boordradio, maar toch ontwikkelde de FIA voor dit seizoen strengere radioregels. Tegen de zin van sommigen.

Niet alleen Max kende een moeilijke race in Azerbeidzjan. Met name Lewis Hamilton worstelde met zijn Mercedes, maar door de nieuwe regels, die radiocontact tijdens de race over technische zaken zonder directe dreiging verbieden, kon hij met zijn team nergens over praten, behalve over het weer of welke brokjes zijn hond eet. Tot grote frustratie van Lil' Lewis, die uiteindelijk meende dat 'ie maar alle knopjes op zijn stuur om moest gooien. Maar ook Kimi Raikkonen ondervond de negatieve uitwerkingen van die nieuwe radiostilte, nadat hij een podiumplek misliep doordat zijn team hem niet kon coachen. 

En dus kan je de klok er op gelijk zetten: de teambazen doen kort na de GP hun zegje. En inderdaad, Mercedes' hoogste F1-adjudant, Toto Wolff, spreekt zich uit tegen de naar zijn mening te beperkende radioregels. Zijn motivatie: je kunt niet aan de ene kant de techniek megacomplex maken, en aan de andere kant doen alsof we nog in het analoge tijdperk racen. Is iets voor te zeggen natuurlijk... Aan de andere kant: we gingen steeds meer richting een situatie waarin de pitmuur meer van het rijwerk deed dan de coureur zelf.

Overigens is niet iedereen van mening dat de strengere regels het racen onmogelijk maken, na afloop van de race in Baku gaf Max aan dat je met een goede voorbereiding eigenlijk alles wel af kunt vangen. Oftewel: 'minder Snapchatten en rare hoedjes kopen, en wat meer tijd stoppen in het leren van de kleine details van je instellingen, jij mal social media-fenomeen'. Om wijlen Rick James te parafraseren: that's cold-blooded.

Voor wie het gemist had: hieronder kan je de hoogtepunten van de GP van Europa checken. Scheelt je anderhalf uur saaie race terugkijken.