VW-topman geeft Elon Musk gelijk

De uitlaat is de nieuwe sigaret. Dat is het frame waar Elon Musk handig gebruik van maakt en waar steeds meer mensen in geloven. Zelfs Matthias Müller, eindbaas bij Volkswagen, geeft hem nu ten dele gelijk en mijmert over het einde van diesel.

Een week nadat Dieselgate aan het licht kwam, voorzag Elon Musk tamelijk scherp wat dit voor de toekomst van verbrandingsmotoren zou betekenen. De uitlaat zou afsterven, want automakers willen niet met Saddam Houssein worden geassocieerd, qua weapons of mass destruction. Nu zijn Musks commentaren aan de ene kant precies wat je van hem verwacht: als de concurrentie kinderlongetjes volpompt met gif, sta jij er net iets beter op. Aan de andere kant zijn mensen hem wel gaan geloven, dus preekte Musk niet alleen voor eigen PR-parochie.

Neem Matthias Müller. De VW-topman vraagt zich nu openlijk af of investeren in dieseltechnologie nog wel lonend is en of het geen beter idee is om creatief te worden met accu's. Dit soort 'openhartige' speculatie is natuurlijk binnenskamers uitstekend voorbereid; Volkswagen stopt helemaal met diesel en dit is het startschot. Of beter: de bevestiging. 

Want de Volkswagen Group liet dit weekend al weten dat het veertig van zijn 340 modellen gaat schrappen. Wij hebben toen wat kandidaten op een rij gezet, maar schreven ook dat deze zuivering vermoedelijk vooral over het schrappen van dieselmodellen zou gaan. Dat past ook precies in de nieuwe strategie van Volkswagen, dat vanaf 2025 wereldspeler wil zijn op het gebied van elektrische auto's.

Daarbij komt nog een praktisch puntje: wie in minder dan tien jaar tijd van sigaret naar e-smoker wil overschakelen, heeft miljarden en miljarden nodig om in R&D te pompen. Als je zoveel inzet op accu-ontwikkeling, kun je het je niet permitteren om ondertussen nog geld te laten wegvloeien naar dieselontwikkeling. Einde diesel voor Volkswagen dus. 

Snif, we zullen nog vaak melancholisch terugdenken aan het geluid van een ijskoude Passat die buurman de vertegenwoordiger om half zeven 's ochtends liet warmtokkelen. Oh nee, wacht. Bedankt nog, Elon.