Zo ontsnapt u komend weekend aan de files des doods

Volgens de ANWB zullen snelwegen dit weekend zwart zien van de files. Coldplay gaat proberen muziek te maken in het Johan Cruijff stadion, de TT doet hetzelfde in Assen en in Den Haag eren we veteranen. Maar dankzij Autobahn mijdt u files.

Aan het eind van de week en komend weekend staan de volgende wegen als in beton gegoten: richting Amsterdam de A1, A2 en A9. Vanwege muzak in Nijmegen in die richting de A50 en de A73. Wielrenners veroorzaken file op de N57 bij Ouddorp, veteranen en Parkpoppisten doen dat in Den Haag voor de A12 en A4. Ook zijn er files op de A28 vanwege de TT Assen.

Er zijn natuurlijk honderden tips om files te mijden en de meesten had u zelf ook wel bedacht, maar als we het probleem wat abstracter bekijken zien we tig nieuwe mogelijkheden. Filemijden is speltheorie voor gevorderden. Alles heeft zijn prijs. Leidend is het principe dat we gejat hebben uit Margin Call, de beste film over Groot Geld en Wall Street ooit: "be first, be smarter or cheat".

Dit is verreweg de gemakkelijkste optie. In feite is een file niet veel meer dan het gevolg van te veel mensen die hetzelfde willen op dezelfde plek, op hetzelfde moment. De variabele is hier tijd. Wees de files gewoon voor en zorg dat u uren eerder vertrekt dan das Pöbel. Lang voordat de file zich vormt, bent u op de plaats van bestemming. Dit heeft natuurlijk een prijs. U moet misschien vroeg opstaan of werk en daardoor geld missen. Het is de vraag of u het dat waard vindt. Wij zeggen: doen, want het garandeert in veel gevallen ook de beste plekken en geeft bij zoiets als de TT Assen de mogelijkheid tot decent indrinken. Het is het waard.

Neem een andere route, hier is de plaats bepalend. Rij gewoon niet waar iedereen rijdt. Het kan helpen om alternatieve routes te bekijken, ook al gaan die over Mekka. De tijd die u kwijt bent aan files in ons mooie Nederlandje is zo absurd, dat u in de verloren tijd gemakkelijk een reis rond de wereld had kunnen maken. 

Belangrijk is wel dat u niets doet wat iedereen had kunnen bedenken. Via N-wegen die min of meer parallel lopen aan de befilede snelweg u reisdoel proberen te bereiken is dom. Maar bijvoorbeeld vanuit het Westen over de Afsluitdijk rijden om zo via het noorden Assen te naderen, is niet het slechtste idee sinds zelfbruiner. Verwacht niemand. 

Natuurlijk speelt u nooit vals, maar ook valsspelen heeft gewoon een prijs die je kan betalen als het doel de middelen heiligt - boetes en een sociaal ostracisme, meestal. Vlucht- en afgesloten rijstroken zijn prima begaanbaar en rechts inhalen is soms noodzaak. Andere mogelijkheden zijn zonder rijbewijs een motor gebruiken om tussen het stilstaande verkeer door te laveren, of zonder waardigheid gebruikmaken van het openbaar vervoer. Wij raden nooit aan vals te spelen, zeker niet als dat betekent dat u afhankelijk bent van het OV. Wees eerder of slimmer.