BBC helemaal blij met nieuwe Top Gear

Terwijl de kijkcijfers harder dalen dan de populariteit van Russische hooligans en de geruchten over een definitief einde van de show al de ronde doen, komt de BBC nog even vertellen hoe blij ze zijn met Top Gear.

Schreeuwginger Chris Evans en de immer ongeïnteresseerd kijkende Matt LeBlanc zagen hun kijkcijfers dalen van 4,4 miljoen bij de eerste aflevering (FACTS!) naar 2,34 miljoen bij aflevering vier. Dat is ondertussen minder dan dat het programma ooit onder leiding van Jeremy Clarkson heeft gedaan.

Toch wil Alan Tyler geen slecht woord kwijt over het programma. Hij is Acting Controller of Entertainment Commissioning bij de BBC en laat weten dat de baasjes bij de Britse staatstelevisie tevreden zijn over de show tot nu toe. "We zijn nu vier afleveringen ver in het nieuwe tijdperk van Top Gear met zijn nieuwe presentatoren en we blijven erg tevreden over de prestaties van de serie."

Pardon? Heeft u wel naar dezelfde serie zitten kijken? We geven toe dat het niveau iets verbetert. Zeker als Chris Harris of Rory Reid de kar trekken maakt Top Gear plots grote stappen. Toch zit de serie nog vol met tenenkrommende situaties die meestal te maken hebben met een radioman, een offroad rijdende MINI en opleesvraagstukjes met saaigasten.

"Afgelopen zondag was weer geweldig om naar te kijken en het was makkelijk de grootste show van de dag op BBC 2", voegt Tyler er nog aan toe. Dat zegt misschien meer over de zender dan over het programma, maar het is fijn om te horen dat de BBC in deze zee van kritiek onvoorwaardelijk steunt. Dat hadden ze in de tijd van Clarkson moeten doen, dan hadden ze nu nog een goed scorend programma gehad.

De Britse bookmakers zijn overigens niet zo politiek correct als de BBC. Volgens de huidige koersen is er slechts veertig procent kans dat de show volgend seizoen terugkeert met dezelfde presentatoren. Laten we hopen dat de BBC verstandig is en de juiste wijzigingen in de opstelling maakt om er volgend seizoen wel een succes van te maken.