Schokkend. Karma start daadwerkelijk productie op

Fisker is nu Karma en de beloftes rond de herstart zijn groot. De luxe hybride slee lijkt nu echt een terugkeer te maken, want de productielijn staat weer aan.

De Karma Revero is uiteraard niets anders dan de Fisker Karma in nieuw jasje. Je kent dat model waarschijnlijk als de hybride die korte tijd de bovenste groene segment van de leasemarkt domineerde om daarna massaal ingeruild te worden voor een Tesla Model S.

Fisker ging failliet, Chinezen kochten de boel over en willen nu de boel weer opstarten. We hebben het allemaal gelezen met een flinke dosis scepsis, want ondertussen hebben kennen we verhalen van kleine merkjes die een herstart proberen wel. De meeste van dergelijke projecten eindigen vooral in diepe schulden en exact nul gebouwde auto's.

Daarom is het verfrissend om te zien dat Karma woord houdt en daadwerkelijk weer auto's bouwt. Kijk Victor Muller, het kan dus wel! Niet eeuwig blijven aanmodderen met prototypes, maar de handen uit de mouwen steken en een complete productielijn vanuit Zweden naar de andere kant van de oceaan verslepen.

We moeten toegeven dat de productie een stuk makkelijker op stoom is te krijgen als je niet eerst het wiel, laat staan het model, opnieuw hoeft uit te vinden. Het concern bevestigde al dat het uiterlijk van de ondertussen vijf jaar oude plug-in hybride vrijwel ongewijzigd blijft. De styling van de voor- en achterkant zal wel een update krijgen, maar verwacht geen grote veranderingen.

Over de onderhuidse techniek houdt Karma zijn kaken ondertussen stijf op elkaar. Dat is jammer, want dat zal allesbepalend zijn voor het succes van de wederopstanding. De "oude" Fisker moest het doen met een bescheiden accupakket van 20,1 kWh en een ietwat tekort schietende 2.0 viercilinder als range-extender. Juist op deze gebieden zijn de afgelopen jaren grote stappen gemaakt en als de Revero enigszins wil concurreren met partijen als Tesla zal het met iets beters moeten komen. Deze zomer zullen we het eindelijk ontdekken als de nieuwe Karma Revero aan het publiek wordt voorgesteld.