Doe je lelijkste Birkenstocks aan, deel een pakje sojamelk met twaalf anderen en maak een tandemtocht van plezier: het antwoord op alles is hier. Nou ja, soort van dan. Het wetenschappelijke tijdschrift Science - zit ook in uw leesmap - publiceerde een artikel waarin een team van wetenschappers uiteenzet hoe ze koolstofdioxide kunnen omzetten in steen. Vooralsnog zijn gesteenten geen groot gevaar bevonden voor het klimaat, dus dat is fantastisch nieuws.
Het werkt als volgt: pomp CO2 in de grond, voeg daar waterstofsulfide aan toe en laat de mix reageren met het basaltgesteente in de grond. De koolstof wordt door een reactie met basalt en water in een krijtachtige substantie omgezet. Het mineraliseringsproces gaat sneller dan verwacht. Binnen twee jaar bleek tot 98 procent van de geïnjecteerde CO2 tot gevaarloos gesteente te zijn omgezet.
De proef in het IJslandse Hellisheidi heeft vooralsnog 5000 ton CO2 per jaar omgezet. In Hellisheidi is ook een geothermische centrale gevestigd waarvandaan de waterstofsulfide wordt betrokken. De stof is een afvalproduct van de centrale. Wij hebben geen idee of dit zoden aan de dijk gaat zetten, omdat we niet weten hoe sterk het proces kan worden opgeschaald. Met een reductie van 5000 ton blijft Moeder Aarde de gezondheid van een kettingrokende tokkie houden, want die hoeveelheid is gelijk aan wat een kleine 220 Nederlandse huishoudens per jaar aan CO2 uitstoten.
Maar hee, er is hoop, want dat opschalen zal een kwestie van tijd zijn. Helaas zien we momenteel nog niet precies hoe dit de uitstoot van auto's onschadelijk gaat maken. Tenzij elke automobilist met een vergassingsvouwwagen gaat rondrijden om zijn CO2 in op te vangen. Voorts moet de CO2 eerst gedestilleerd worden uit welk willekeurig mengsel het zich ook bevindt. Dat kost sowieso energie, maar het zal vast per saldo opwegen tegen de reductie in CO2. Het ligt trouwens voor de hand om emissies op te vangen van de varende dieselverbranders die we cruiseschepen noemen.
Maar goed, laten we eerst naar de grote problemen kijken: de geurkaarsen van de lappenvrouwtjes die we net op de tandem hebben gezet, bijvoorbeeld. Als we daar wat CO2 van kunnen opvangen, ziet deze wereld er morgen al een stuk beter uit.