Elon Musk wil bedrijf van Elon Musk kopen

Iedereen kent Tesla en zijn CEO Elon Musk. Wat sommigen niet weten is dat Musk ook nog aan de touwtjes trekt bij zonnepaneelbouwer SolarCity. Dit laatste bedrijf moet van Elon nu in Tesla geïntegreerd worden, voor grof geld.

Tesla en SolarCity zijn destijds onafhankelijk van elkaar opgericht, opdat ze zich beide konden richten op hun eigen areas of expertise, te weten auto's en panelen. Inmiddels zijn hun doelen naar de mening van Elon vervlochten genoeg om alles onder één dak onder te brengen. Musk geeft al vaak genoeg aan dat Tesla niet als een traditionele automaker gezien moet worden (hij zei gisteren nog letterlijk "we're not an automotive company"), maar dat de reikwijdte van het bedrijf verder gaat. De introductie van Powerwall-opslagsystemen voor in woonhuizen is hier een goed voorbeeld van. 

De integratie van de bedrijven die vorig jaar beide een miljardenverlies leden lijkt een vestzak-broekzak-deal, maar natuurlijk heeft SolarCity nog andere aandeelhouders dan Musk, en die willen hun huid duur verkopen. De deal zou puur in aandelen gedaan worden (want veel cashreserves heeft Tesla niet), en wordt door Musk gewaardeerd op 2,5 tot 3 miljard USD, zo meldt AP. Als grootste aandeelhouder van beide bedrijven onthoudt Musk zich van stemming.

In een reactie knalden de aandelen SolarCity nabeurs met dik 20% omhoog, die van Tesla kregen een knauw van 11%. Je zou dus kunnen stellen dat Musks enthousiasme niet bepaald gedeeld wordt door andere Tesla-aandeelhouders.

Eigenlijk is het een rare situatie: Elon wil Elon kopen, want eigenlijk is SolarCity zijn bedrijf, en hij is nog houder van 22,2% van de aandelen. Daarnaast zijn twee van zijn neven mede-oprichter van SolarCity, dus veel succes om de beschuldigingen van belangenverstrengeling te weerleggen. Aan de andere kant heeft Musk 21,3% van Tesla in handen, dus de koersval nabeurs zal hem netto een tik hebben opgeleverd. Maar dat is allemaal virtueel, geen CEO kan bij het sluiten van de markt even al zijn aandelen omzetten in geld, wat de jaarlijkse rijkenlijstjes waar u zo van smult ook doorgaans wat minder tastbaar maakt.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dead7bf6c197', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });