Baas Nissan-Renault strijkt €16,4 miljoen op

Little man, big pay. Ondanks hevig Frans verzet heeft Nissan-Renaults CEO, Carlos Ghosn, over het afgelopen jaar een beloning van 16,4 miljoen euro opgestreken. En we kunnen niet bepaald zeggen dat de Libanese duizendpoot er niet hard voor werkt.

Leiding geven aan één groot autoconcern is loodzwaar, twee van deze multinationals runnen is bijkans onmogelijk, zeker als het ene Europees, en het andere Japans is. Maar niet voor Carlos Ghosn, de langzittende baas van Nissan-Renault. De man jongleert zijn banen, en doet dit vooralsnog prima, gezien Nissans modellenaanbod en presence, de killer move om Mitsubishi in te lijven, en de manier waarop Renault zich (beter dan landgenoot PSA) aan de Franse autocrisis ontworsteld heeft. Wanneer Ghosn er mee stopt adviseert hij met klem beide functies te scheiden, maar tot die tijd doet hij het alleen, en strijkt dus ook logischerwijs een dubbel salaris op. 

Over het afgelopen jaar (Nissan heeft een boekjaar dat niet gelijkloopt met het kalenderjaar) prijkte er een bedrag van liefst 16,36 miljoen euro onderaan Ghosns loonstrookje. Hiervan verdiende hij pakweg 9 miljoen bij Nissan, en de rest bij Renault. Dat laatste was zwaarbevochten, want een meerderheid van de Franse andeelhouders stemde tegen zijn beloning. Niet heel verbazingwekkend, want tijdens onze epische Le Mans-trip (kijk die video's) werden we nog eens herinnerd aan het Franse gebruik om elke mogelijkheid die je hebt om ergens geld aan te verdienen de kop in te drukken.

Maar uiteindelijk besloot de bestuursraad van Renault de volledige remuneratie van de grote kleine roerganger in al zijn wijsheid gewoon door te drukken, waarmee Ghosn één van de absolute topverdieners in de autowereld is. In Japan voert hij met zijn Nissan-beloning al jarenlang de ranglijst van best verdienende CEO aan.

Als eindverantwoordelijke van een bedrijf dat op jaarbasis miljoenen auto's uitspuugt verdien je natuurlijk dik bovenmodaal, hoewel de verschillen onderling groot zijn. Een en ander wordt vertroebeld door aandelenopties die ten tijde van het uitreiken niet in geld uit te drukken zijn, omdat ze pas x jaar na ontvangst verzilverd mogen worden, dus we houden het even simpel.

Dieter Zetsche (Daimler) - € 9 miljoen

Harald Krüger (BMW) - € 6,4 miljoen

Sergio Marchionne (FCA) - € 9 miljoen (Marchionne zit overigens voor een kwart miljard in zijn eigen bedrijven)

Mary Barra (GM) - € 24 miljoen

Mark Fields (Ford) - € 16 miljoen

Akio Toyoda (Toyota) - € 2,7 miljoen

Elon Muk (Tesla) - € 0,-