Duitse autobouwers: Bij een Brexit zijn wij pleite

Op de dag van het grote Brexit-referendum in Groot-Brittannië doen de Duitse autofabrikanten nog even aan serieuze bangmakerij.

De Duitse fabrikanten voegen zich met hun vandaag geuite waarschuwing bij hun Indiase en Japanse collega's. Jaguar Land Rover bereidde het publiek al voor op tegenvallende economisch cijfers. Niet voor Groot-Brittannië, maar voor zichzelf. We zijn er dan ook nog niet helemaal over uit wie daar bang van moest worden. Toyota op zijn beurt hoopte de kiezer te raken op de plek waar ze het meest om geven: hun portemonnee. De fabrikant vermoedt dat de auto's wel eens duurder kunnen worden als de Britten uit de EU stappen. Nu walsen de Duitsers over hun collega's heen met de dreiging van banenverlies.

Mochten de Britten de Europese Unie verlaten, dan zullen meerdere autofabrieken Groot-Brittannië verlaten, zo luidt het dreigement. De onheilspellende woorden komen uit de mond van Matthias Wissmann, de president van de Duitse VDA auto industry association, dus het is wel iemand een dikke vinger in pap bij onze autobouwende oosterburen.

"Als er een handelsconflict tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie ontstaat, dan zou dat iedereen enorme schade berokkenen", zo voorspelt Wissmann. "Het zou een serieus tegenslag zijn voor de industrie en ongetwijfeld resulteren in de verhuizing van enkele productiefaciliteiten." Het zal je niet verbazen dat de Duitser de stemgerechtigden oproept om voor het lidmaatschap van de EU te stemmen.

Zoals onze favoriete collegamepper eerder al heeft bewezen, wordt er best veel geproduceerd in Groot-Brittannië. De Duitsers kunnen veel Britten werkeloos maken, want ze hebben zeker honderd fabrieken aan de andere kant van het kanaal staan. "We krijgen enorme uitdagingen voorgeschoteld als Brexit doorgaat. Ik hoop dat het gezond verstand zal overwinnen", zo besluit de immer optimistische Wissmann. Morgen zullen we het weten als het uitslag van het referendum bekend wordt gemaakt.