CRASHVIDEO. 13 auto's die Goodwood niet overleefden

U had het wellicht al meegekregen: in het Engelse Goodwood is momenteel een autofeestje gaande. Centrale attractie is de beruchte heuvelklim, waar menig coureur zijn tanden op stuk bijt. We zetten 13 memorabele crashes op een rijtje.

De 1,86 km lange heuvelklim op het Goodwood Festival of Speed met een gemiddelde stijging van 4,9% is er eentje om niet te onderschatten. Het tricky bochtige parcours is vooral heel smal, wat de kans op onherstelbare fouten groot maakt. Zodra je aan de voet van de heuvel van het verharde ministrookje op het gras terecht komt kan je er donder op zeggen dat je je auto kwijt bent, en in de hooibalen belandt. Verder naar boven raas je rakelings langs een stenen muur en meer hooibalen, hier houden alleen dappere coureurs het gas er vol op.

Het absolute record staat op naam van Nick Heidfeld, die in 1999 een McLaren F1-wagen in 41,6 seconden naar boven blies. Dit komt neer op een gemiddelde van 161 km/u en zal niet meer verbroken worden, aangezien F1-wagens om veiligheidsredenen de heuvelklim niet meer met tijdmeting mogen doen. In 2000 werd Goodwood overschaduwd door een heftige crash waarbij 2 doden vielen: John Dawson-Damer kreeg een hartstilstand in zijn Lotus 63, en reed vol tegen de finishboog. Hierbij nam hij ook een marshall mee en verwondde een ander, die blijvend invalide bleef, maar tot de dag van vandaag nog marshall is.

Tot zover deze korte geschiedenis, door naar waarvoor u kwam: kapotte auto's en ego's, zonder doden. Want laten we het wel een beetje leuk houden.

De Mazda-racer, met zijn onwaarschijnlijk luide, trommelvliesverdelgende wankelmotor, won weliswaar de 24 uur van Le Mans, op de

U ziet het, de allergrootsten der aarde - racecoureurs, houders van het landsnelheidsrecord, olympisch kampioenen - struikelden allemaal over de hillclimb. Hier een foutje maken is geen schande. Benieuwd wat er dit weekend zoal kapotstuk wordt gereden.