Wij zijn niet bepaald card-carrying members van de stakersvereniging die we de FNV noemen, maar vakbonden hebben wel echt een punt als zij zich zorgen maken over automatisering. Er gaan mensen wegbezuinigd worden doordat robots hun werk kunnen overnemen, vooral net boven de onderkant van de arbeidsmarkt (laaggeschoold werk als schoonmaken is te goedkoop om door middel van dure techniek te vervangen). Fabrieksarbeiders hebben dus een probleem. Het zal best dat er op den duur nieuwe banen bij komen door automatisering, maar zelfs in het meest optimistische scenario is er altijd een overgangsfase met hoge werkloosheid onder mensen die vervangbaar werk doen.
Dat gezegd hebbende, is het enorm fijn dat automakers niet direct proberen hun menselijke personeel te ontslaan, maar hen ten dele robots te maken waardoor ze meer en zwaarder werk kunnen verrichten. Exoskeletten zijn daarom te gek - en ze worden steeds gekker.
Net na de late Middeleeuwen introduceerde General Motors de Robo-Glove, een handschoen met elektrische motoren die een persoon in staat stelt een derde tot de helft zoveel kracht te zetten. Daarnaast kan iemand langer sleutelen zonder dat het risico op een rukpolsje toeneemt. De productiviteit van de arbeider wordt daarmee verhoogd, wat de kans dat hij vervangen wordt door een robot verkleint. Dit alles was in 2012 heel wat.
Daarna kwam Audi vorig jaar met de Chairless Chair, een exoskelet van koolstofvezel om benen en heupen dat bukken, hurken en andere standjes een stuk minder inspannend maakte. De Chairless Chair spaart vooral de knieën en is zeer geschikt voor fotomodellen die ineens op de fabrieksvloer van Audi werken. Dingen gaan goed in Ingolstadt.
En ze gaan nog beter bij BMW. In een fabriek in de Verenigde Staten heeft het bedrijf geëxperimenteerd met een bijna volledig exoskelet. Omdat het nieuw en kek is en op Iron Man lijkt, heet het ding 'Ekso Vest' en drinkt het gin tonics uit een voormalige jampot, maar het werkt wel geweldig. Het Ekso Vest levert passieve steun; het zorgt ervoor dat werkkrachten hun rug recht houden en armkracht efficiënter kunnen aanwenden. Hoewel het vest dus zelf geen kracht levert, wordt spierkracht efficiënter gebruikt. Wederom is deze ergonomische verbetering goed voor de productiviteit, maar ook voor oudere werknemers die lijden aan roegpain.
Nu nog zo'n ding voor onderuitgezakte petjesjugend zonder rechte rug maar met een Golfje. Dan worden ook zij superhelden.