Aston Martin: wij willen Brexit-duidelijkheid

Het oer-Britse Aston Martin hield zich lang afzijdig in het Brexit-debat, maar is het wachten nu zat. Het merk eist duidelijkheid van politici over het verlaten van de EU.

In tegenstelling tot andere grote autofabrikanten speelde Aston Martin Zwitserland in de Brexit-discussie. Waar Rolls-Royce zijn werknemers waarschuwde voor hel, verdoemenis en banenverlies bij het uittreden van de Europese Unie, bleef Aston neutraal en gaf het geen stemadvies aan zijn ongeveer 1.900 arbeiders.

Nu een Brexit realiteit is lijkt Aston toch een tikje onrustig te worden. Het daadwerkelijk los staan van de EU is niet zozeer het probleem. Mark Wilson, financieel directeur, legt uit dat de ordermap lekker gevuld zit en dat de meeste auto's toch buiten de EU verkocht worden. Het is vooral de onduidelijkheid waar het concern zich momenteel aan stoort.

Momenteel wordt er vooral met beschuldigende vingers gewezen en is het helemaal niet duidelijk of en zo ja wanneer de grote uittreding zal plaatsvinden. "We zullen blijven opletten, maar wat wij vooral willen is duidelijkheid en stabiliteit", zo betoogt Wilson. "Totdat de politici zeggen wat ze gaan doen is het moeilijk om onze koers te bepalen."

Wilson hoopt ongetwijfeld dat het Brexit-debat de aandacht afleidt van de resultaten die Aston Martin vandaag presenteerde. Met een verlies van 127,9 miljoen Britse pond (omgerekend gelukkig slechts 1,23 euro met de huidige koersen) was 2015 een jaar om snel te vergeten. De rode cijfers zijn nog dramatischer dan in 2014 (71,8 miljoen pond) en de vraag naar Astons daalde ook licht. Het merk verkocht vorig jaar 3.615 auto's en dat waren er minder dan in 2014 (3.661). Aston-baasje Andy Palmer verwacht dat de nieuwe DB11 het merk dit jaar een duwtje in de goede richting geeft. Daarnaast werkt het merk nog aan de DBX suv, die de onbetwiste moneymaker moet worden voor de Britten.