Diplomaten hebben nog steeds schijt aan boetes betalen

Het CJIB krijgt nog steeds 632.000 euro aan verkeersboetes van diplomaten. Geld waar het natuurlijk naar kan fluiten, dat weet u, dat weten wij, en dat weet het CJIB ook.

De meeste beschaafde landen instrueren hun diplomatieke personeel om 'op een moreel wenselijke manier met hun onschendbaarheid om te gaan'. Vrij vertaald: gedraag je niet als een klootzak, en parkeer je auto niet overal waar dat niet mag. En mocht het eens fout gaan, dan betaal je de boete gewoon, dat is wel zo netjes voor het land dat je herbergt, en waar je geen cent aan belasting betaalt. 

Maar niet alle landen zijn beschaafd, sommige zijn van mening dat privileges met het werk meekomen. We noemen geen namen *kuch* Rusland, *proest* Arabische staten,  *hoest* Volksrepubliek China, maar laten we volstaan met de conclusie dat het opvallend vaak niet de Denen of de IJslanders zijn die totale schijt aan onze regels etaleren, danwel Pownews-onderdeurtjes op een broodje hengst trakteren.

Nu is 632.000 euro - hoewel je er toch twee dik uitgeruste S600 Maybachs voor kunt kopen - op de totale boete-inkomsten een schijntje, maar het schrijnende is dat u moet bloeden als u op de trajectcontrole van de A2 per ongeluk eens een paar kilometer te veel op de teller heeft staan, en het diplomatenvolk dat een kleine boete gewoon uit zijn budget kan halen, u tegelijkertijd een grote dikke middelvinger in het gezicht smeert (illustratie).

Sinds februari 2015 worden er geen boetes meer opgelegd aan auto's met CD-kenteken, die dik 6 ton staat nog uit de jaren ervoor. Uit de laatste maand dat er nog wel geschreven werd - januari 2015 - is 250 van de 5.000 geschreven euro geïnd, zo melden de ministers van der Steur en Koenders in een schrijven aan de Tweede Kamer. Mja, dan kan je misschien maar beter stoppen met het najagen van boetebetalingen.

Overigens heeft toenmalig minister Timmerfrans vorig jaar beloofd de wanbetalende ambassades 'heel streng en vermanend toe te zullen spreken'. We zien inderdaad dat de Toorn van Frans een overweldigend effect heeft gehad, op de Russische ambassade zitten ze nu nog met knikkende knietjes achter het bureau.