Op de elektrische weg zijn accu's overbodig

Traditionele vrachtwagens kan je op twee manieren emissievrij laten rijden: door ze een accupakket en elektromotor te geven of door een trolley-achtig systeem van stroomleidingen aan te leggen. In Zweden ligt nu zo'n elektroweg.

Auto's stoten schadelijke stoffen uit, maar trucks helemaal. Om 30+ ton aan lading en een flinke luchtweerstand in beweging te brengen en houden ontkom je daar niet aan. Alleen kijken naar hoe auto's schoner kunnen zou niet fair zijn, en dus zijn er tal van proefballonnetjes voor het schoner maken van vrachtwagens. Naast tal van optimalisaties aan de traditionele diesel wordt er geëxperimenteerd met road trains om voordeel uit slipstream te houden, er bestaan al hybride-trucks, en startup Nikola is van plan ooit een volledig elektrische truck te maken. 

Maar ook een externe stroomvoorziening behoort tot de onderzochte scenario's. Het principe van een trein of een trolleybus kan je immers ook op een vrachtwagen toepassen, mits je voldoende open weg hebt, en truckers bereid zijn een stroomgewei op hun combinatie te zetten. Of het de toekomst is weten we niet, maar rond het Zweedse Gävle is de eerste productie-opstelling een feit. Op het 2 kilometer korte stukje kunnen vrachtwagens aanhaken om zo hun uitstoot in te dammen, en wellicht hun levenslange droom treinmachinist te worden enigszins in vervulling te laten gaan.

Het stukje weg is vrucht van een samenwerking tussen Scania en Siemens. De Scania's die er tussen het gewone verkeer door rijden hebben naast een elektromotor ook een dikke 9 liter aan boord, die draait op biodiesel. Een aardig initiatief voor rond de steden, maar we zien deze opstelling nog niet zo snel op de Pyreneeënroutes verschijnen. Al was het alleen al omdat er in tunnels geen plaats voor is.