Kaching! VW's dieselgatekosten naar 15 miljard dollar

Het bonnetje van de deal tussen Volkswagen en de Amerikaanse justitie rond dieselgate loopt rap op. VW dokt nu ruim 15 miljard dollar om iedereen weer happy te maken.

De overeenkomst bestaat uit twee belangrijke delen: het terugkopen van auto's en een fonds om de milieuschade te compenseren. Het grootste deel van de enorme berg geld is gereserveerd voor het eerste deel. VW zet ruim 10 miljard dollar opzij om de ongeveer 475.000 illegaal vervuilende diesels terug te kopen.

De eigenaren krijgen de waarde van de auto rond september 2015 (voor het schandaal publiekelijk werd) plus een schadevergoeding. Volgens de bronnen ligt die vergoeding op zeker 5.100 dollar voor een 2.0 TDI in auto's uit 2009 tot en met 2015. Het extraatje kan oplopen tot 10.000 dollar afhankelijk van de waarde van de auto. De bonus krijgen eigenaren ook als ze de auto niet verkopen, maar laten repareren en ook voor voormalige eigenaren en leaserijders komt er een regeling.

Omdat die schandalige viesdiesels met de paar grammetjes extra uitstoot het hele milieu naar de kloten hebben geholpen, richt het concern twee wiedergutmachungsfondsen op. VW dumpt 2,7 miljard dollar in een fonds dat de overtollige dieselluchtjes gaat compenseren en nog eens 2 miljard dollar in een fonds dat groene projecten ondersteunt. Een verplicht afkopen van het schuldgevoel dus.

Daar houdt de enorme rekening nog niet op, want VW heeft met de zondige diesels ook nog de wet overtreden. Een fikse schikking met de Amerikaanse staten van naar verwachting meer dan 500 miljoen dollar moet dat laatste oneffenheidje gladstrijken.

Alles bij elkaar opgeteld dokt VW dus ruim 15 miljard dollar om de gevolgen van het dieselschandaal op te lossen. Let wel, dit geldt alleen voor de US of Claim. In de rest van de wereld verkocht VW ook sjoemeldiesels en meer rechtszaken, schadevergoedingen en afkoopsommen lijken een kwestie van tijd. Zeker nu de Amerikanen hebben getoond hoeveel geld er te halen valt. Misschien is dit het moment voor Melanie Schultz van Haegen om eens aan te kloppen bij de autobouwer.

De Duitsers hadden in eerste instantie 16 miljard euro opzij gezet voor de gevolgen van het schandaal, maar lijken met het prijzige Amerikaanse pakket dit potje al grotendeels te verbruiken. De totale kosten van dit dieseldrama kunnen wel eens vele malen hoger uitvallen dan gedacht. De grootste autobouwer ter wereld gaat zware tijden tegemoet.